Les concessionàries del bus esclaten contra Govern: primer que resolgui les compensacions

Coopalsa i Nadal consideren que l’executiu està tensant molt la corda de les operadores i va sumant decisions unilaterals quan seria més senzill i “protegiria més l’administració i les companyies establir un càlcul just”

Un bus de la L1 aquesta tarda a l'altura del pont de París.
Un bus de la L1 aquesta tarda a l'altura del pont de París. Toni Solanelles

“Estan començant la casa per la teulada una vegada més. Almenys en el cas de les línies de bus van sense cap rumb.” Les concessionàries dels trajectes nacionals de transport de viatgers treuen foc pels queixals. L’anunci del transport gratuït els ha agafat totalment fora de joc i sense cap mena de contacte previ amb el Govern. Zero diàleg. Els màxims responsables de Coopalsa, Gabriel Dallerès, i de Nadal, Bartumeu Gabriel, coincideixen en reclamar que abans d’obrir una nova discussió es resolguin les qüestions pendents. I essencialment, la compensació per la reducció de l’abonament mensual a 30 euros.

Els directors-gerents de les dues concessionàries encara no entenen com li costa tant al Govern trobar una solució tècnica -“perquè es tècnica, de tècnics que entenguin de transport i hagin intervingut en casos similars abans”, remarca Dalleres- a la compensació que s’ha d’acordar. Fa vuit mesos que hi ha implantat l’abonament a 30 euros i les operadores no saben encara què percebran, per molt que el contracte inicial estableix unes condicions ben clares i una responsabilitat governamental que hores d’ara a qui li pertoca no exerceix.

“Qualsevol acció que vagi en el sentit de promoure i facilitar el transport públic és benvinguda. Evidentment que hi estem a favor. Però no ha de tenir una incidència econòmica en l’operador”

Això sí: “el tema del transport és el tema estrella, el tema estrella del senyor Gallardo”, diu entre lamentant-se i ironitzant el gerent de Nadal. Els dos executius del sector del transport reclamen que se’ls tingui en compte, que es parlin les coses i que abans d’adoptar noves decisions “s’estabilitzi” el que hi ha, afirma Dallerès. Mentre que Gabriel recorda que abans de posar en marxa noves mesures “s’ha d’aclarir primer tot el que han fet fins ara”, referint-se al segon equilibri financer derivat de la pandèmia i a la reducció fins a trenta euros.

Gabriel Dallerès insisteix en què la solució no pot ser tan complicada com sembla que vol vendre el Govern. I que si hi ha voluntat i capacitat tècnica, la resolució del cas ha de ser relativament senzilla. I una vegada resolta la qüestió de l’abonament de trenta euros, des del moment que hi hagi un càlcul fixat i acordat per totes les parts, “qualsevol modificació tarifària quedarà clar i protegirà tant al Govern com a les operades”. Perquè, ara per ara, es queixa Gabriel, “estan tensant molt la tresoreria de la companyia i no hi ha unes regles del joc, només valen les d’una banda. Ni s’informa ni es comunica ni res de res”. El gerent de Nadal té clar que en matèria de transport el Govern “va sense cap rumb” i l’únic que està fent és “generar una incertesa i una inseguretat total”.

Dos busos en una parada d'Andorra la Vella.

Relacionat

Les empreses de transport de viatgers reclamen una reunió per debatre la gratuïtat del servei

“El mínim hauria estat fer-nos una trucada i exposar-nos el què”, remarca Bartumeu Gabriel, que lamenta que vuit mesos després de la posada en marxa de l’abonament a 30 euros les companyies no saben encara ni com ni quan seran compensades. Gabriel Dallerès admet que l’administració pot adoptar les decisions que cregui oportunes en benefici del ciutadà. Però també deixa clar que “hi ha un contracte que també obliga” l’administració en relació amb l’operadora. I no només això, que cal definir el marc abans que res. Un marc que no està resolt en relació amb la pandèmia, ni amb la integració tarifària, ni amb la rebaixa dels 30 euros…

“Que ens expliquin quins són els objectius i què volen fer. No ens poden deixar abandonats. A partir de l’1 de juny bus lliure per tothom però no expliquen com ho pensen fer”, es queixa un Bartumeu Gabriel que fa evident el que va quedar clar durant la compareixença multiministerial: improvisació. Declaracions d’intencions però poca cosa més. I això que, recorda Gabriel Dallerès, “qualsevol acció que vagi en el sentit de promoure i facilitar el transport públic és benvinguda. Evidentment que hi estem a favor. Però no ha de tenir una incidència econòmica en l’operador”.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending