Les empreses de transport de viatgers reclamen una reunió per debatre la gratuïtat del servei

El Govern calcula que convertir el bus de lliure accés tindrà un cost de 2,8 milions i admet que és una mesura que fa “vertigen” alhora que assumeix el risc de no poder fer marxa enrere si el ciutadà s’hi acostuma

Dos busos en una parada d'Andorra la Vella.
Dos busos en una parada d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

Les empreses de transport de viatgers mantindran una trobada més aviat que tard amb els màxims responsables del Govern per avaluar la mesura anunciada en el pla de xoc anticrisi: transport gratuït. És una decisió “que fa vertigen”, segons el màxim responsable executiu, Xavier Espot, i sobre la qual, ha reconegut el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, s’ha avaluat el risc que suposaria una eventual marxa enrere. S’ha recordat que es tracta d’una prova pilot, però si funciona, la idea és no haver de tornar al pagament del tiquet.

Gallardo ha reconegut durant la compareixença per anunciar la bateria de mesures que hi ha encara serrells per tancar. I que no està clar quan entrarà en vigor la tarifa a preu zero per a l’usuari. Això sí, hauria de ser a l’inici d’un mes natural i no depèn de l’aprovació de cap norma legal. La mesura està destinada a tota la ciutadania resident al país. D’aquesta manera, el Govern es farà càrrec íntegrament dels abonaments mensuals de 30 euros (transport públic ordinari) i anyal de 215 euros (Bus Jove) que permet fer viatges il·limitats per tot el país. Això suposarà una aportació addicional de l’administració de com a mínim 2,8 milions d'euros (1,14 milions d'euros del cost del Bus Jove i 1,7 milions d'euros del cost dels abonaments del transport públic ordinari).

bus

El titular d’Economia, entre les competències de la qual té el departament de Transports, ha recordat que fa ben poc es va aprovar la rebaixa del preu del Transport Escolar. Per a Gallardo, reduint el preu del transport públic es contribueix, també, a la sostenibilitat i a la millora de la circulació en les carreteres del país. El ministre ha afirmat que és conscient del risc que la ciutadania s’acostumi al transport gratuït i ha assegurat que ja s’ha valorat aquest risc i si la població s’hi acostuma i té èxit, per dir-ho d’alguna forma, voldrà dir que també hi ha un interès i un increment d'utilització i facturació.

En qualsevol cas, el responsable ministerial ha assegurat que no hi ha d’haver cap complicació més respecte dels plets i les negociacions complexes obertes amb les empreses concessionàries. Gallardo ho veu tot de color rosa. Però no pas així les adjudicatàries, que segons les fonts consultades, estan fins al barret que s’imposin decisions sense haver-les tractat abans i en absència total de diàleg. “No és de rebut que es vagin canviant les condicions en un servei concessionat”, han assegurat les fonts, que han assegurat que a través de la patronal, de la CEA, s’ha sol·licitat a Espot una reunió per avaluar la qüestió i aquesta hauria estat concedida.

CARBURANTS

El paquet de mesures excepcionals aprovat pel Govern també preveu donar resposta a la inflació relativa als carburants. Amb la voluntat de no encarir la cadena de venda del producte final, l’executiu també impulsa la reducció de l'impost dels hidrocarburs per a empreses. La mesura adreçada als professionals del transport de persones o mercaderies (transportistes, taxistes i maquinària d'obres) permetrà abaratir-los els costos logístics. Així, es podran beneficiar d'aquesta mesura 1.400 vehicles d'empreses. La reducció, retroactiva des de l'1 de gener, dependrà del tipus de vehicle i es mantindrà en funció de si els costos energètics es moderen. Permetrà compensar, d'una banda, la taxa d'emissions de CO2, i, d'altra banda, l'augment del preu a causa de la crisi energètica.

hidrocarburs

El que de cap manera es planteja és, ha explicat el ministre de Finances, Eric Jover, posar sobre la taula mesures, rebaixes fiscals o el que escaigui, que afectin el conjunt de la ciutadania. Els consumidors. La motivació d’aquesta denegació és sempre la mateixa: el 70% del carburant que es comercialitza al detall, per dir-ho d’alguna manera, l’adquireixen els turistes. Per tant, impulsar una rebaixa dels preus de venda en benzineres seria, a parer de Jover, beneficiar més els estrangers que no pas la ciutadania del país.

PLA RENOVA

En matèria d'habitatge i estalvi energètic, el Govern aprovarà una nova convocatòria extraordinària del Pla Renova, segons que ha explicat la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, amb un pressupost d’1,5 milions d'euros, que se suma així a la convocatòria anual del Renova que es va presentar fa unes setmanes (des del 2011 s'han atorgat 9,5 milions d'euros en ajuts i 12,9 milions d'euros en préstecs).

pla renova

El nou pla estarà destinat a habitatges de residència principal (en propietat o per llogar) i d'una superfície de fins a 130 m2 i a edificis amb un mínim del 70% dels habitatges de residència principal (en propietat o per a llogar) i d'una superfície de fins a 130 m2. Així, es podrà subvencionar el canvi a sistemes de calefacció més eficients, instal·lació de plaques fotovoltaiques (ajuts del 40%) i substitució de finestres (ajuts del 30%).

Comentaris (6)

Trending