Les associacions de taxis avaluen l’opció d’implementar una aplicació única a l’estiu

Les dues entitats han mantingut trobades per avaluar el projecte que és defensat a ultrança per l’ATI, on es veu clau per al futur del sector, i, en canvi, genera encara reticències entre alguns integrants de l’ATA

Senyal a terra d'una parada de taxis.
Senyal a terra d'una parada de taxis.

Un dels punts que actualment manté vigent la sempiterna divisió del sector del taxi a Andorra es podria desbloquejar aquest any. Les dues associacions que representen la seixantena llarga de professionals, estarien analitzant la possibilitat d’implementar una aplicació única. Des de l’Associació de Taxistes d’Andorra (ATA) sempre hi havia hagut reticències a aquesta opció que, en canvi, des de l’Associació de Taxistes Interurbans (ATI) es considera clau per aconseguir “la màxima eficiència”. Si tot tira endavant, es confia que pugui ser una realitat durant l’estiu, però s’admet que la idea encara genera resistència entre alguns dels conductors.

Des de l’ATA, el seu president, Víctor Ambor ha explicat a Altaveu que “estem estudiant diverses opcions i a veure si a l’estiu ho podem implementar”. Seria “una aplicació a través de la qual demanar el servei”, un fet que també suposaria avançar a l’hora de “la protecció de dades”, perquè no caldria que els usuaris estiguessin escoltant el que es diu a través de l’emissora. “Hem fet un parell de reunions amb l’ATI i Govern i encara hem de fer-ne alguna més; fer una taula de treball per arribar a un consens”, comenta.

Una parada de taxi.

Relacionat

Govern augmenta les tarifes del taxi per sobre de l’IPC

I aquesta segona entitat, de fet, remarca que, si fos per ell, l’aplicació no només seria una realitat ara. Ho hauria de ser fa temps. Així ho defensa el seu president, Armand Godoy. “Fa un munt anys que reclamem això perquè entenem que és el camí a seguir, el més correcte; Uber ja fa més d’una dècada que t’ensenya aquest camí”, argumenta. En aquest sentit, demana que “no tanquem els ulls a l’evidència que hi ha una part important de la població i del turisme que la farà servir al mateix temps que es fa una pregunta clara: “per què el 2025 encara no ho tenim?”. Aquesta aplicació única, remarca, seria la forma de treure “la màxima eficiència del sector” per, posteriorment, veure “si calen o no més llicències”.

Des de l’ATI es lamenta que “actualment, el col·lectiu de taxistes d’Andorra no opera de manera coordinada i unificada, ja que compta amb dues centrals de taxis diferents i diversos professionals que treballen de manera independent”, fet que suposa, al seu entendre, “una fragmentació que genera desajustos en el servei, llargues esperes i desplaçaments innecessaris, afectant tant els taxistes com els usuaris”.

Per això, es lamenta “la resistència al canvi” que es detecta en “un nombre considerable” dels professionals de l’ATA. A banda, s’entén que, un cop instaurat aquest sistema, es podria “optimitzar el servei” i “serà aleshores quan es podrà avaluar amb dades concretes si realment calen més llicències o no”, ja que “afegir taxis sense optimitzar el sistema només agreujaria els problemes existents i podria generar un desequilibri en el sector”.

Un dia clau per saber si el projecte avança o no podria arribar a mitjans de mes. L’ATA ha convocat una assemblea ordinària i, entre els diferents punts de l’ordre del dia, hi ha l’explicació de l’estat de les converses per aquesta aplicació. Del retorn que es tingui podria dependre la postura final de l’entitat.

Comentaris

Trending