L’anunci de vaga dels pilots d’Air Nostrum fa perillar els vols de Nadal entre la Seu i Madrid

La convocatòria, segons un comunicat, respon al “bloqueig provocat per la companyia en la negociació del nou conveni col·lectiu”

Comentaris

Passatgers pujant a un vol d'Air Nostrum a l'aeroport d'Andorra-la Seu.
Passatgers pujant a un vol d'Air Nostrum a l'aeroport d'Andorra-la Seu.

Els pilots d'Air Nostrum a totes les bases de la companyia estan cridats a la vaga pel sindicat Sepla els dies 22, 23, 26, 27, 29 i 30 de desembre, i el 2 i 3 de gener. La convocatòria, segons un comunicat del sindicat, respon al “bloqueig provocat per la companyia en la negociació del nou conveni col·lectiu, en mantenir una postura inamovible sobre aspectes fonamentals de condicions de treball i reivindicació salarial de la part social”. L'aerolínia cobreix la ruta entre la Seu d'Urgell i Madrid.

L'anunci de la vaga pot afectar els vols entre la capital d'Espanya i l'aeroport d'Andorra-La Seu d'Urgell del cap de setmana de Nadal. El Sepla (Sindicat de Pilots d'Espanya), va instar al juliol la companyia a abordar la negociació del nou conveni, però el calendari de reunions no es va començar a executar fins a final de setembre. Des de la companyia s'ha lamentat la convocatòria d'aturades i es qualifica de desproporcionat l'ús del recurs de la vaga.

Aquesta ha estat convocada després que no s'arribés a un acord a la mediació del SIMA (Servei d'Intermediació, Mediació i Arbitratge) que es va celebrar dimecres passat a Madrid. "El mer anunci d'una aturada generarà importants perjudicis econòmics a la companyia i la mesura no es correspon en absolut amb el punt en què es troben actualment les negociacions entre les dues parts", afegeix Air Nostrum en un comunicat.  També afirma que continuarà negociant per intentar evitar les aturades. L'empresa ha reaccionat assegurant que, "d'assumir la companyia les desorbitades peticions del Sepla, que arriben fins a un augment salarial del 30% els dos propers anys, es trobaria en altíssim risc el pla de viabilitat de la companyia i això afectaria la totalitat dels treballadors, inclosos els pilots”.

El conveni s'havia de tancar abans del 30 de novembre

Després d'un “intens” estiu en activitat, el Sepla va insistir a negociar perquè el conveni estigués tancat abans del 30 de novembre, però el col·lectiu es queixa d'haver rebut evasives. També assegura que la firma que presideix Carlos Bertomeu se serveix d'una visió catastrofista sobre la seva evolució i no ha accedit a mostrar els seus pressupostos a la representació sindical, segons sembla pendents de revisió. Air Nostrum, juntament amb Air Europa, Volotea i Plus Ultra, és una de les aerolínies rescatades pel fons de suport a la solvència d'empreses estratègiques. La companyia va rebre 111 milions en forma de crèdit participatiu per trampejar els efectes de la crisi sanitària en la demanda.

Prèviament, el maig del 2020, l'empresa va precisar endeutar-se en 130 milions. Air Nostrum va ingressar 539 milions el 2019 i dona ocupació directa a 1.400 persones, contribuint a 2.100 llocs indirectes més, segons estimacions de l'empresa. El 2020 va patir una caiguda del 40% en vendes i de 82 milions a l'ebitda. L'impacte de la pandèmia va suposar unes pèrdues de 144 milions, a més de posar l'empresa en situació de dèficit patrimonial.

L'última oferta salarial d'Air Nostrum als seus pilots, del 30 de novembre, segons el Sepla, “empitjora l'oferta el 21 de novembre”. Això és acceptar una millora del 3% a la qual, encara s'han de restar partides pendents de valoració. A més, el que s'ofereix com a no consolidat substituiria la paga de beneficis que ja està prevista al conveni, lamenta el sindicat. "L'empresa sosté que no es mourà del 3% de revisió salarial ofert respectivament per als anys 2023 a 2025, mantenint la seva negativa a compensar ni tan sols l'increment del cost de la vida patit pels treballadors el 2022", indica el comunicat del Sepla.

El mes passat es va anunciar que la companyia continuaria l'explotació de la línia Madrid-La Seu

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo va anunciar el passat mes de novembre que la companyia Air Nostrum era l’adjudicatària del concurs públic per assumir l’explotació de la línia aèria entre els aeroports d’Andorra–La Seu d’Urgell i Adolfo Suárez Madrid–Barajas per a l’any 2023. Tal com va apuntar Gallardo, la mateixa empresa ja ha ofert aquest servei enguany amb una ocupació mitjana superior al 69% de la previsió inicial –destacant el pes de la temporada d’hivern– amb cap cancel·lació i únicament quatre desviaments. “És el llançament d’una ruta aèria de més èxit que mai ha tingut la companyia en la seva història”, va subratllar, i va afegir que es tracta d’una empresa “solvent i amb experiència”.

Jordi Gallardo va posar en relleu que, amb la nova adjudicació, Air Nostrum continuarà oferint la connexió entre Andorra–La Seu d’Urgell i Adolfo Suárez Madrid–Barajas a partir de l’1 de gener de l’any vinent, donant seguiment al contracte actual que finalitza el 31 de desembre d’enguany. 

Convocatòria de vaga també a Aena per Nadal

Per altra banda, Comissions Obreres, el sindicat majoritari a Aena (Aeroports Espanyols i Navegació Aèria), anuncia que convocaran vaga als aeroports i centres de control per Nadal. Les mobilitzacions afectaran tots els aeroports espanyols, també el del Prat, els dies 22, 23, 30 i 31 de desembre i el 6 i el 8 de gener del 2023. A més, avisen que, si abans d'aquestes dates no hi ha acord, la vaga s'allargarà durant tot el primer trimestre de l'any, i, per tant, podria afectar la Setmana Santa. La convocatòria afectarà uns 10.000 treballadors: personal operatiu, tècnics d'operacions, bombers i personal administratiu. El sindicat reclama al gestor aeroportuari recuperar la paga de productivitat, que, excepte els anys de pandèmia, els empleats han cobrat durant anys.

Comentaris (3)

Trending