Andbus escull comitè d’empresa en un moment molt delicat per al sector del transport de viatgers

L’elecció dels representants del personal s’ha fet aquesta setmana però es venia cuinant des d’abans de l’esclat d’una pandèmia que està deixant sense molts dels grans trajectes que cobrien les companyies

Vehicles d'Andbus estacionats a la seu central de la companyia.
Vehicles d'Andbus estacionats a la seu central de la companyia. Toni Solanelles

Asseguren que no té res a veure amb la crisi que ve al damunt del sector de transport de viatgers, com al damunt d’altres sectors, però en tot cas no anirà gens malament que els treballadors, en aquest cas d’Andbus, tinguin un òrgan de representació clar i diàfan. La companyia d’autocars ha escollit aquesta setmana comitè d’empresa, un fet normal en altres latituds però que és una excepció en aquest país. I l’ha escollit en un moment en què “les previsions a curt termini són terribles”.

Fins ara s’havien aconseguit atenuar els acomiadaments o no renovacions de contractes. Ara aquesta situació no és gens evident. Ni a Andbus, on fonts de la companyia asseguren que amb el comitè, que es va gestar fins i tot abans de l’esclat de la pandèmia, es vol diferenciar d’eventuals altres empreses del sector i oferir unes bones condicions de treball als seus empleats. Però sense ‘transfers’ i sense molts dels viatges que asseguraven un coixí important de negoci, tot està en l’aire.

Sia com vulgui, aquesta setmana s’han escollit els cinc membres del comitè: tres conductors i dos persones que representen el personal que no es posa al volant. Entre els conductors, més o menys, un representa els serveis discrecionals, un altre l’activitat escolar i un darrer aquella que té a veure amb els serveis comunals. La intenció primera és poder fer d’enllaç entre els treballadors i la direcció de l’empresa en relació als neguits i les necessitats. A partir d’aquí, el malaurat (o no) treball suplementari que hagi de venir, vindrà.

“Són temps difícils, l’activitat està sota mínims”, asseguren portaveus de l’empresa que mantenen que, fins ara, la política d’Andbus havia estat evitar sortides de personal a tota costa. Però l’horitzó del problema i la incertesa no veu la seva fi. “La situació s’està posant molt malament i, per tant, veurem”. En tot cas, l’empresa liderada pels germans Vinseiro ja té el seu comitè designat per representar els treballadors.

Comentaris

Trending