La pèrdua de confiança de les societats ha estat clau en la sortida de Torreño de Grandvalira

El procés per substituir el fins ara director general de Nevasa està encarrilat des de fa dies però encara no hi hauria un recanvi del tot tancat; tindrà un perfil molt comercial

-
-
Els socis de Grandvalira havien esgotat la paciència amb Alfonso Torreño. El director general del major domini esquiable del país no ha acabat mai de superar el connat de fractura entre Saetde i Ensisa que es va començar a gestar la primavera del 2017 i va durar pràcticament un any. El desgast que li va suposar la gestió d’aquella crisi -i els dubtes que en certa manera li van generar alguns dirigents de la companyia van portar Torreño a una situació incòmoda. De llavors ençà, l’adopció d’algunes decisions que han tret de polleguera els màxims responsables de les societats. Fins al punt que la sortida no ha estat pactada sinó que l’acomiadament ha estat unilateral tot i els excel·lents resultats obtinguts per l'empresa amb l'executiu al capdavant. Els millors de la seva història.

Tot i que Torreño sabia que estava en l’ull de l’huracà, ni ell mateix s'esperava que la reunió a la qual acudia aquest dimarts seria l'última tot i que algunes fonts fins i tot consideren que en alguns moments l’executiu de Grandvalira hauria posat a prova la paciència dels principals rectors de Nevasa amb algunes decisions per forçar en certa manera la sortida. Sia com vulgui, el que està clar és que els principals dirigents de Grandvalira -amb Joan Viladomat al capdavant- feia temps que tenien decidit prescindir de Torreño i que fins i tot es va especular amb la possibilitat que no arribés a Nadal. Però només els que han pres la decisió sabien que la destitució seria tan imminent. La sortida hauria sorprès el prop afectat. Finalment la decisió la va executar la comissió tripartida aquest dimarts.

Hidalgo, Ajona i De Smedt van comunicar a l’acomiadat aquest dimarts a la tarda la decisió de prescindir dels seus serveis de manera unilateral encara que ‘sense fer sang’

Van ser David Hidalgo, Carl de Smedt i Xabier Ajona, en representació de les tres grans potes que té actualment Nevasa i en tan què comitè executiu, els qui per a sorpresa de Torreño, que també participava de les reunions de dita comissió, van anunciar-li que era destituït aquella mateixa tarda i que només calia que passés a recollir les coses i la liquidació corresponent com a baixa no causal, tot i que s’ha oficialitzat la sortida com una marxa pactada. Hidalgo, De Smedt i Ajona, que van entregar la carta d’acomiadament validada pel consell d’administració, han acudit aquest dimecres a les instal·lacions de Grandvalira a comunicar la decisió al personal.

La decisió, executada a mitja temporada, ha sorprès -i no pas per bé- a diversos operadors del sector, més encara a una setmana de la celebració del certamen FITUR a Madrid. No obstant això, empresarialment, des del punt de vista estratègic, diverses fonts consideren que la sortida de Torreño no és tan traumàtica com pot arribar a semblar a ull nu perquè el curs actual ja està del tot planificat i dissenyat i el que cal ara és ja començar a preparar les accions en vista a l’hivern 2020-2021, i feia molt temps que estava clar que aquella temporada sí que no la faria Alfonso Torreño. De fet, tampoc no la dissenyarà.

El dia a dia del funcionament de Grandvalira el conduiran en gran mesura els components del triumvirat, amb el suport d’altres executius de la casa. I, si cal, amb una major presència d’alts càrrecs com el mateix Joan Viladomat. Però el que és clar és que si quan va marxar Núria Tarré no hi va haver recanvi dins mateix de la casa i es va donar les regnes de Nevasa al director de màrqueting que llavors era ‘simplement’ Torreño, ara sí que hi haurà substitució externa -sense que això vulgui qüestionar la professionalitat del destituït- i vindrà al Principat, molt probablement, un fitxatge forà amb un cert potencial en l’àrea comercial.

L’amenaça de trencament que es va produir la primavera del 2017 i que es va allargar en el temps va produir un desgast en l’executiu que no hauria pogut superar

Les fonts consultades han assegurat que un nom tancat del tot encara no hi ha damunt la taula, però sí que hi ha un procés obert, des de fa unes quantes setmanes, per recercar un executiu d’alt nivell que es posarà al capdavant de Grandvalira. Sentit comercial i molta energia, asseguren les fonts que cal en l’actualitat i que eren dèficits que presentava en aquest moment Torreño, que ha preferit no pronunciar-se i remetre’s al comunicat oficial que parla de sortida pactada. L’àrea que més tutelava el fins ara director general de Nevasa, la de màrqueting, es considera ben coberta amb la direcció de David Ledesma. 

D’aquí que es busqui un altre perfil, “molt més potent”, segons les fonts. Fins i tot els actuals número 2 de la companyia, si es pot dir així d’Hidalgo o Ajona, haurien admès no tenir el perfil que cal per empènyer Grandvalira tot i el bon comportament, les xifres històriques, que ha presentat les darreres temporades. O els bons números obtinguts aquest Nadal passat, del qual el mateix Alfonso Torreño s’ha vanagloriat en totes les aparicions públiques que ha anat fent els darrers temps.

Continuïtat al país? 

Torreño va arribar a Andorra el 2008 juntament amb José Blanco. Tots dos procedien de Port Aventura. Blanco va ser el director general de Grandvalira i l’ara liquidat màxim responsable de Nevasa va arribar llavors com a director de màrqueting i comunicació. Quan Blanco va marxar a Europcar, i tot i l’arribada de Núria Tarré, Torreño va anar guanyant pes fins que l’exdirectiva d’Spanair va decidir acceptar una oferta del Manchester City i marxar a Londres. Llavors Torreño va quedar com a màxim executiu de la societat explotadora del domini conjunt.

Ara, la intenció primera del fins aquest dimarts director general de Nevasa seria continuar al Principat, però no està clar. Igual que no hi ha tancat un recanvi, tampoc Torreño tindria un destí lligat. Les especulacions realitzades al seu dia, quan ja l’ara destituït director de Grandvalira estava a la corda fluixa, que potser faria el salt a Andorra Turisme, no tenen avui per avui cap fonament. De fet, segons les fonts, la ministra de Turisme, Verònica Canals, que com a exexecutiva de Saetde coneixia bé Torreño no el va tenir mai en la travessa per una possible substitució de Betim Budzaku. I ara, al cap d’uns mesos de legislatura, el director-gerent de la societat que gestiona la promoció turística del país no només no està qüestionat sinó que hauria reforçat la seva posició dins la companyia.

Especular amb el futur de Torreño és errar-la amb gairebé tota seguretat. Per molt que hom pensi, per exemple, que hi haurà canvis a Naturlandia. Que aquesta és una decisió que es dóna per feta a Sant Julià: Enric Ordóñez aquest mandat sí que no continuarà al parc temàtic lauredià i, molt probablement, sortint Ordóñez també arribaran al terme de la seva vinculació amb Camprabassa altres persones que han configurat l’entorn de protecció de l’encara director de Naturlandia. Però això són figues d’un altre paner.

Comentaris (9)

Trending