Toc d’atenció del Superior a Corts per voler investigar fiscalment processats en el ‘cas BPA’

La sala penal manté els embargaments de béns a diversos gestors bancaris però priva al tribunal jutjador que analitzi si hi ha hagut algun aixecament de béns

Una imatge de la sala aquest dilluns a Prada Casadet.
Una imatge de la sala aquest dilluns a Prada Casadet.
La sala penal del Tribunal Superior (TS) ha admès parcialment el recurs presentat per cinc antics gestors de Banca Privada d’Andorra (BPA) processats, entre altres, en el marc de la causa general del ‘cas BPA’ en el sentit de deixar sense efecte les mesures d’investigació que el Tribunal de Corts pretenia dur a terme una vegada ja s’havia tancat la instrucció. D’aquesta manera el TS fa un toc d’atenció al tribunal jutjador ja que pretenia anar més enllà de les funcions que li pertocaven.

Certament, els recursos presentats pels exempleats de l’entitat bancària en fase de resolució també perseguien deixar sense efecte les mesures d’embargament dictades al seu dia a través d’un aute pel Tribunal de Corts. I en aquest cas, la sala penal del Superior considera que cal mantenir l’embargament de béns i, per tant, la impossibilitat que aquests puguin ser alineats, per exemple. Ara, també impedeix el TS a Corts que investigui fiscalment alguns dels processats.

La pretensió del tribunal jutjador era poder analitzar dades fiscals dels recurrents per comprovar si s’havia produït algun alçament de béns d’un temps ençà. El Superior impedeix aquesta pràctica en considerar que Corts s’ha de cenyir a la causa que hi ha sobre la taula i no anar més enllà, que és el que pretenia, i que, en tot cas, si pretén quelcom més haurà de promoure les accions corresponents per obrir una nova causa.

La sala penal del Tribunal Superior ha dictat aquest divendres resolucions sobre diversos recursos contra decisions del Tribunal de Corts (o la Batllia en un cas) relacionades, d’alguna manera o altra, amb el ‘cas BPA’. Tot allò referit a embargaments, la sala de segona instància ho ha mantingut. També ha desestimat el Superior un recurs contra la decisió de la Batllia de denegar les pretensions de quatre encausats en el marc del ‘cas Veneçuela’ per tant que s’extragués de la causa principal del ‘cas BPA’ tot allò relatiu al país centre-americà.

Quatre de les persones processades en el marc de l’afer relacionat amb el pas per Andorra de diners de la petroliera estatal veneçolana i la seva divisió asseguradora, van instar un procediment urgent i preferent tot reclamant que la presència de documentació seva, del sumari del ‘cas Veneçuela’ en la causa general del ‘cas BPA’, vulnera el seu dret a la intimitat. No obstant això, el Superior no ha atès les pretensions dels recurrents, que ara podran acudir en empra al Tribunal Constitucional.

Comentaris

Trending