Tibada d’orelles a l’Argentina: “un Estat té obligacions amb els seus nacionals”

El Govern envia una carta al canceller d’Exteriors de la Casa Rosada on li recorda que han d’agafar la responsabilitat de permetre la repatriació dels 2.200 temporers atrapats a Andorra

La reunió de la cancilleria amb ambaixadors i consols.
La reunió de la cancilleria amb ambaixadors i consols.

Amb diplomàcia, sí, però també amb fermesa. El Govern ha volgut recordar a la Casa Rosada que té l’obligació de respondre la petició d’ajuda llençada pels 2.200 temporers argentins que s’han quedat atrapats a Andorra un cop finalitzada bruscament la campanya d’hivern a conseqüència de l’esclat de la crisi del coronavirus. La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha enviat una carta al seu homòleg del país andí, el canceller Felipe Solá, on li fa una tibada d’orelles tot recordant-li que ha de donar assistència als seus nacionals.

El govern que encapçala Alberto Fernández va decidir fa dies tancar totalment el seu espai aeri. Això deixava atrapats a l’estranger molts argentins, entre ells els temporers que es trobaven al Principat. Per ara, l’operació de repatriació va a un ritme lentíssim. Almenys, pel que fa a vols, no s’arriba a 400 passatgers diaris, per a desesperació dels 2.200 treballadors d’hivern que s’han quedat a Andorra sense feina i, alguns d’ells, en situacions de gran risc de precarietat.

Per ara, en el cronograma del programa de vols previstos pels propers dies, no hi figura cap des d’Europa, que les autoritats sanitàries argentines consideren un dels focus de l’epidèmia. De fet, fa uns dies un avió que s’estava organitzant des de Ski Andorra i Govern per sortir des de Tolosa es va haver de cancel·lar perquè no va rebre l’autorització per aterrar a Buenos Aires.

Preguntat sobre les gestions que s’estan realitzant per mirar de repatriar els temporers, el portaveu del Govern, Eric Jover, ha revelat que Ubach ha enviat una carta a Solà “recordant les obligacions que té un Estat amb els seus nacionals”. Tot i aquest retret, també es remarca que “tenim la disposició a col·laborar i a ajudar en la logística que sigui necessària” i “ens posem a disposició de l’Argentina per trobar les millors formes de cooperar”.

Jover ha volgut remarcar que l’actitud de la Casa Rosa és “un element molt rar”. De fet, ha afirmat, “normalment, els Estats sempre faciliten el retorn als seus nacionals”. El portaveu de l’executiu ha expressat la confiança en el fet que “podrem trobar solucions perquè aquestes persones puguin retornar al seu país”.

Comentaris (7)

Trending