Que els serveis ja arribin allí on es vulgui construir serà element clau per atorgar llicències

Govern i comuns continuen treballant en els filtres que es posaran per frenar el creixement urbanístic tot i que a poc a poc es van incorporant excepcions al document

T

Toni Solanelles / Bru Noya

Comentaris

Una imatge de la reunió d'aquest matí.
Una imatge de la reunió d'aquest matí. SFGA

A final d’aquest mes, o en tot cas, mai després de passats trenta dies des de la publicació de la llei de la pseudo moratòria de la construcció, hi haurà redactat el reglament, el filtre, que l’administració central farà servir per tal de donar o no el vistiplau als comuns perquè autoritzin noves edificacions. Els immobles amb habitatges destinats al lloguer tindran via lliure. Per a la resta hi haurà, almenys, un element que serà clau: que la zona on es vulguin alçar ja tinguin els serveis (aigua, llum…) degudament ‘activats’.

Aquest requisit fonamental l’han posat més o menys sobre la taula el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, durant la reunió que s’ha fet aquest divendres amb els mandataris comunals del país. Hi eren gairebé tots. En tot cas, totes les parròquies hi estaven representades. També ha participat de la trobada el titular de Territori i Habitatge, Víctor Filloy. La reunió era de treball, sense conclusions definitives. S’està treballant en l’elaboració en les directrius d’ordenació en vers un urbanisme més sostenible.

Espot manté que les directrius d’ordenació han d’estar definides en un mes com a màxim; els cònsols han de fer aportacions en una setmana sobre un primer document de síntesi del treball

Dit d’una altra manera, els criteris a partir dels quals el Govern informarà a favor o en contra de qualsevol projecte constructiu que un comú hagi rebut i pretengui autoritzar. L’informe serà vinculant. Per tant, si el projecte que la corporació parroquial pretengui autoritzar no passa el filtre governamental haurà de fer marxa enrere. Aquest catàleg de coses bones i dolentes, per dir-ho així, ha d’estar llest en un mes a tot estirar. I regirà els destins de l’urbanisme del país durant el proper any, mentre els comuns fan el treball de calcular la càrrega màxima que pot assumir cada parròquia.

De fet, tenir en compte els serveis ja lliga amb aquesta càrrega. No es vol, ara, construir i que a mitjà termini no hi hagi aigua suficient o no es tingui prou capacitat energètica. Per tant, en aquells espais on es pugui fer un embrancament directe perquè ja hi hagin desenvolupats els serveis, és més factible que es pugui autoritzar la construcció sol·licitada. És cert, que en el document que s’està elaborant -de fet, el Govern hauria posat un primer esborrany sobre la taula a partir dels neguits ja recollits anteriorment- els responsables de l’executiu hi van introduint excepcions.

EXCEPCIONS

És a dir, elements, tipologies de construcció i altres paràmetres que farien que quedessin al marge de la llei. Que no els fos d’aplicació. Per exemple, les edificacions d’ús temporal. O els magatzems. O els aparcaments. Tampoc la llei no afectarà elements d’interès general com equipaments energètics o proteccions antiallaus o d’altra naturalesa, per exemple. De fet, aquests darrers hi havia cònsols que donaven per fet que no havien d’estar subjectes a l’atur.

En tot cas, es treballa a marxes forçades i no pas de bon grat per tots els cònsols. Una part dels mandataris comunals lamenten que aquest treball s’hagi de fer ara de pressa i corrent -el document l’han de revisar i fer-hi les aportacions que es consideri en una setmana- i quan la llei que ha obligat a elaborar el catàleg ja està en vigor. Tampoc no acaba d’estar clar per alguns dirigents parroquials que no hi hagi invasió de competències. Però, en aquest cas, s’hauria demanat des dels representants governamentals als responsables comunals que facin els informes corresponents en relació amb allò sobre el que creguin que l’executiu sí que podria dir-hi la seva i sobre allò que seria matèria exclusiva comunal.

Etiquetes

Comentaris

Trending