La pugna territorial entre el Parc Natural de l’Alt Pirineu i Andorra s’aguditza

Els responsables de l’espai català protegit denuncien que Vallnord Pal-Arinsal ha fet passar la Copa del Món d’esquí de muntanya per territori aliè sense sol·licitar el permís corresponent

Participants en la cursa d'aquest dissabte.
Participants en la cursa d'aquest dissabte. COMAPEDROSA WORLD CUP

Si no vols brou, dues tasses. Al Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb raó o sense, treuen foc pels queixals. És el segon cop -i el primer ja se sap que ha acabat activant una comissió bilateral Andorra-Espanya per concretar els límits fronterers- que els responsables de l’espai natural protegit posen el crit al cel perquè consideren que activitats lligades a la Massana envaeixen territori català. En aquesta ocasió seria el pas de la cursa relativa al Campionat del Món d’esquí de muntanya Comapedrosa Andorra.

És clar que la pugna denunciada aquest dissabte pel Parc Natural de l’Alt Pirineu no té la transcendència de l’afer del planell de la Tossa, que ha evidenciat que un 75% del parc solar impulsat per Nord Andorrà podria estar construït en territori espanyol, català. En aquesta ocasió, els responsables del parc consideren que la cursa d’abast mundial ha passat per una zona inclosa en l’espai protegit, per tant en territori català, sense haver obtingut el pertinent permís. No s’ha obtingut perquè l’autorització tampoc no es va sol·licitar, és clar.

La denúncia s’ha fet d’una forma relativament informal, però vista la transcendència i seguiment de la prova, i com de calent està l’ambient, les diferències territorials, qualsevol veu que s’alci ja és prou notable. I els responsables del parc han posat per escrit, en un comentari en un dels posts que l’organització del campionat mundial al tomb del Comapedrosa, un dels primers de la jornada d’aquest dissabte, el seu malestar. En concret, des del compte oficial del Parc Natural de l’Alt Pirineu s’ha denunciat que “esteu realitzant una part de la cursa en territori de Catalunya” i que es realitza, s’ha dit, “sense cap autorització a la que esteu obligats per normativa andorrana”.

El comentari dels responsables del parc.
El comentari dels responsables del parc.

Tal i com ha especificat el portal informatiu ‘Pirineus Digital’, en un moment puntual, a la zona del pic del Port Vell, la cursa, en creuar la carena, segons els responsables de l’espai protegit català, entenen que s’endinsa en terme municipal d’Alins, al Pallars Sobirà. És un terreny inclòs dins el parc -i especialment protegit per ser lloc d’hàbitat de perdiu blanca- i, alhora, es tracta d’una zona de titularitat privada, atès que pertany a la comunitat de propietaris de la muntanya de Tor.

Per tant, segons les fonts del parc citades per ‘Pirineus Digital’, caldria una doble autorització. Una, dels propietaris del terreny i, l’altra, en tractar-se d’una prova organitzada, dels responsables del parc natural, que han d’avaluar l’impacte que una cursa com la de la Copa del Món d’esquí de muntanya pot tenir sobre l’espai. D’autoritzacions per dur a terme proves com l’esmentada se n’atorguen, però tot sovint s’exigeixen correccions, ja sigui del traçat, per exemple, o l’adopció de mesures preventives per mitigar l’impacte sobre l’espai natural. Sia com vulgui, més llenya al foc de les diferències territorials.

Comentaris (11)

Trending