Terceravia treu la dalla amb les inversions del pressupost

El grup que lidera Josep Pintat vol eliminar dels comptes projectes com l’heliport, el recinte multifuncional o museu de l’automòbil que suposen una despesa de fins a 101 milions fins al 2024

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa.

Els quatre consellers generals de Terceravia Unió Laurediana Independents han tret la dalla a l’hora d’analitzar les inversions previstes en el pressupost del Govern per al 2020. En les seves 18 esmenes al projecte legislatiu, el grup parlamentari se centra a “sanejar els comptes públics” i a “contenir l’endeutament” i ho fa eliminat de text projectes importants com ara l’heliport, el recinte multifuncional o el museu de l’automòbil, ja que “es volen finançar amb més endeutament i això és una espiral greu”. En total, la supressió de totes aquestes partides suposaria un estalvi de despesa de més de 101 milions d’euros entre enguany i el 2024.

Pintat ha defensat que amb aquestes propostes de modificació –més aviat, en la seva major part, de supressió-, el que es fa des de la formació és “defensar el sanejament dels comptes públics i la contenció de l’endeutament” així com “aportar més racionalitat i més rigor pressupostari”. De fet, de les 18 presentades, 17 van en aquesta direcció: reduir despesa. I ho fa suprimir tant les partides del 2020 com les plurianuals per als exercicis posteriors que haurien de permetre tirar endavant diferents projectes d’inversió.

“Totes elles s’han de revisar en funció de l’estalvi que el Govern té i avui és negatiu per a tota la projecció que s’ha fet amb el marc pressupostari”, ha justificat Pintat que ha estat acompanyat a la roda de premsa per la resta de parlamentaris del grup. Això suposa, ha indicat, que “financem aquests projectes amb endeutament i és una espiral greu”.

El president del grup de Terceravia ha matisat que eliminar els projectes no suposa que s’hi oposin frontalment, almenys no pas en tots els casos, però sí que entenen que cal elaborar unes prioritats i, també, tenir clar que no suposen més càrrega de deute per a l’Estat. Així, en el cas del recinte multifuncional, ha aclarit que “pot ser interessant”, però ha apuntat també que “no entenem que hi hagi una partida quan no es disposa ni dels terrenys ni dels estudis previs necessaris”.

Situació similar es dona amb l’heliport. “Si ja no s’ha de fer a Tresoles, com ha dit el Govern, es treu del pressupost. No es pot arrossegar la partida per justificar no sabem què i ja es posarà el dia que es tingui clar el lloc on ha d’anar”, ha indicat el parlamentari lauredià.

Altres punts que es volen deixar fora dels comptes per al 2020 –i de futurs exercicis- són diferents projectes d’inversió a la xarxa viària, la previsió per a noves depuradores a partir del 2021, les actuacions als refugis de muntanya o als camins rals. En global, una gens probable acceptació de totes les esmenes de Terceravia suposaria eliminar del pressupost ara a tràmit i dels futurs despesa superior als 101 milions d’euros.

Comentaris (1)

Trending