Terceravia demana per carta a la síndica que confirmi els contactes de fiscals i consellers ‘governamentals’

Les esmenes de la discòrdia per modificar el Codi de procediment penal a conveniència del ministeri públic generen una important controvèrsia a la comissió legislativa de Finances

-
-
Terceravia ha sol·licitat per carta a la síndica general, Roser Suñé, que confirmi si hi ha hagut comunicacions entre la fiscalia i consellers generals dels grups parlamentaris que donen suport al Govern amb l’objectiu de modificar el Codi de procediment penal a conveniència del ministeri públic. El rerefons que ha servit per acabar presentant, per part de Demòcrates, un seguit d’esmenes en una llei de prevenció del blanqueig amb la voluntat de canviar-ne una altra -l’esmentat codi- està causant un notable enrenou a la comissió legislativa de Finances i Pressupost, que és la que ha de tramitar les citades esmenes.

Aquest dijous s’han exposat formalment les esmenes en el marc de la comissió. Però no es van començar a debatre. N’han presentat tant terceravia com Demòcrates. En principi, aquest divendres s’haurien formalment de començar a tramitar, malgrat que el líder de terceravia, Josep Pintat, hauria demanat que no es comenci a analitzar res fins que no es tingui la resposta de la síndica general per tenir clar si s’ha vulnerat la reglamentació parlamentària i la Llei del ministeri fiscal. Tant Pintat com el conseller socialdemòcrata Joaquim Miró haurien denunciat durant la reunió de la comissió de Finances d’aquest dijous que la reunió entre consellers de la coalició governamental i el fiscal general, Alfons Alberca, i l’adjunt Borja Aguado, no haurien respectat els canals legalment establerts.

Fonts coneixedores del desenvolupament de la reunió han assegurat que diversos consellers demòcrates van defensar la legalitat de la trobada amb els fiscals, que van reconèixer obertament que va existir i van assegurar que es va dur en dependències parlamentàries, concretament als despatxos de DA. Consideren els ‘taronges’ que va ser una consulta informal que no pas oficial i, per tant, no subjecta al que fixa el reglament del Consell General ni la llei que regula el funcionament del ministeri públic. Maria Martisella hauria fins i tot explicitat que la legislatura passada el cap de la UIFAnd i fiscal en excedència, Carles Fiñana, també va acudir al Consell a exposar canvis legislatius.

Mentre terceravia i el PS consideren que no s'han respectat els canals legals entre poders públics, DA assegura que la reunió era informal i, per tant, no contravé la legalitat

En aquest sentit, segons les fonts de la comissió consultada, s’hauria recordat a Martisella que Fiñana va comparèixer davant una comissió legislativa al complert, és a dir, amb representació de tots els grups parlamentaris i degudament convocat. No pas com Alberca i Aguado que van reunir-se només amb els grups que donen suport al Govern. Alhora, segons les fonts, tant Pintat com Miró haurien lamentat que s’usin esmenes en una llei per canviar-ne una altra que no hi té res a veure. De fet, si es volgués modificar el Codi de procediment penal no seria pas la comissió de Finances qui tractaria els canvis sinó la d’Interior. En aquest sentit, el líder de terceravia va reclamar que si el que es vol és fer canvis de calat a l’esmentat codi legislatiu, el que cal és elaborar un projecte de llei de modificació d’aquell codi expressament.

Les esmenes presentades per DA, totes elles emmarcades en la llei de prevenció del blanqueig, tenen per objecte no pas res a veure directament amb l’esmentada llei en què s’han presentat sinó ampliar els canvis que es pretenen fer al Codi de procediment penal. Així, es vol possibilitar que escoltes telefòniques puguin passar d’una causa a una altra sense cap límit més que el del control de la legalitat; també es vol crear el judici de conformitat emmarcat en l’ordenança penal; i, finalment, es vol facilitar la realització de béns embargats en causes judicials abans que hi hagi una sentència ferma.

Comentaris (4)

Trending