Temporers argentins es neguen a tornar a casa perquè es consideren més segurs a Andorra

El vol que s’està preparant per a diumenge i que hauria d’operar Air France encara no està gens clar que finalment es pugui realitzar

-
-
Una part dels temporers argentins que estan atrapats al Principat no tenen cap intenció de tornar a l’Argentina ni en el cas que s’operin suficients vols cap a Buenos Aires en els propers dies o setmanes. La situació que esperen allí la preveuen pitjor que a Andorra i, a més, tampoc no tenien, en molts casos, la previsió de tornar al seu país, on no esperaven tampoc disposar d’un lloc de treball. El problema es pot agreujar quan les empreses o els propietaris d’habitatges que ara els fan condicions econòmiques especials decideixin posar fi a aquest suport.

El primer vol cap a l’Argentina per retornar, en principi, uns 400 temporers hauria de ser aquest diumenge. No obstant això, encara no està clar. El Govern, a través de la coordinació de diversos ministeris, era l’encarregat de fer les gestions institucionals, diplomàtiques, per aconseguir que Argentina permeti l’arribada dels seus compatriotes. També d’aconseguir poder disposar de la logística de vol. Ski Andorra, al seu torn, hauria acordat finançar l’operació (uns 240.000 euros) recuperant-ne una part a través de cobrar un percentatge del bitllet a alguns dels temporers que retornessin, i gestionar el triatge entre les persones que poguessin accedir a aquest primer vol o no.

No obstant, encara no està del tot lligat que sigui possible enlairar l’avió. El vol l’hauria d’operar Air France. Però més enllà de les qüestions de permissivitat d’espai aeri o d’aterrar a l’Argentina -el president d’aquell país va tancar la porta al retorn de més compatriotes fa uns dies, d’aquí que el cap de Govern, Xavier Espot, li enviés una missiva per demanar una reconsideració de la posició- també cal veure com es tanca l’acord amb la companyia francesa. I si realment pot assumir el viatge en les condicions necessàries davant la situació actual generada pel coronavirus.

Però el cert és que una part dels temporers argentins que han fet estada a Andorra no tenien cap intenció de tornar al seu país. Ni la tenien ni la tenen. En molts casos, l’objectiu era seguir la temporada d’estiu en indrets com ara Eivissa i Formentera. Per a molts d’ells, és el modus de vida habitual. I malgrat que no tenien contractes tancats, en una situació normal ja sabien on anar a parar per tenir feina sense massa dificultats. Ara això ha canviat. A les Illes Balears, a Espanya, ara per ara no hi tenen res a fer, ni tan sols hi poden accedir per quedar-s’hi perquè no tenen formalment res a fer-hi.

Cert que alguns d’aquests argentins tenen doble passaport, en algun cas espanyol, però més habitualment encara italià. Però ni Espanya ni Itàlia els donen, segons les fonts consultades, cap garantia sanitària i prefereixen ara per ara quedar-se al Principat, on se senten com si estiguessin en una bombolla de certa protecció. De moment, les institucions i en el cas dels qui han treballat en estacions, les empreses, els estan donant suport i ajudant logísticament i a nivell d’allotjament i manutenció. La complexitat pot venir quan aquesta ajuda deixi de ser-hi.

 

Comentaris (31)

Trending