Rescabalar els diners ‘aixecats’ pels pirates informàtics per evitar danys reputacionals

MoraBanc es compromet amb els clients a retornar el forat provocat pels darrers casos consumats de ‘phishing bancari’ i estudia situacions molt similars ocorregudes durant el mes de febrer

Els casos de 'phishing' van en augment a tot arreu i en molts sectors.
Els casos de 'phishing' van en augment a tot arreu i en molts sectors. arxiu

MoraBanc tornarà els diners perduts als clients que han estat víctima de la darrera onada de ‘phishing bancari’. Així ho ha comunicat a diversos afectats després que la majoria d’ells s’haguessin començat a organitzar per emprendre accions més enllà de les denúncies policials que ja han presentat molts d’ells. L’entitat bancària vol tallar d’arrel qualsevol impacte reputacional que pugui ocasionar la situació alhora que treballa per ajudar tant als clients afectats com a la investigació.

La restitució dels diners es fa a tots aquells clients que puguin acreditar davant el banc que ha presentat la denúncia a la policia. Una vegada abonats els diners, MoraBanc se subroga en la posició dels afectats a l’hora de fer totes les accions que siguin escaients per intentar recuperar els diners furtats pels pirates informàtics com les actuacions que calguin dur a terme per esbrinar qui hi ha darrere del ‘phishing’ que tants mals de caps ha comportat a l’entitat bancària.

Phishing

Relacionat

Investigació judicial pels casos de ‘phishing’ bancari

Encara que hi continua havent intents de grau, el degoteig de casos ja ha baixat de forma molt substancial alhora que l’entitat bancària, que en aquesta darrera onada ha estat pràcticament l’única afectada, ha anat fent millores de seguretat en els seus sistemes. De fet, els clients de MoraBanc s’hauran trobant els darrers dies que han hagut d’actualitzar aplicacions i altres dispositius per poder continuar operant amb normalitat. Passos senzills però que tenen un rerefons molt més complexe i que té a veure amb les actuacions tècniques que s’han anat fent per posar tallafocs i evitar l’acció dels delinqüents.

La policia haurà rebut poc menys de trenta denúncies per intents de frau bancari via ‘phishing’. La majoria de les persones que han acabat acudint al cos han tingut algun tipus d’afectació. El muntant que els pirates informàtics haurien aconseguit ‘aixecar’, en alguns casos en aquesta darrera onada a través del dispositiu conegut amb el nom de Bizum, no ha transcendit, però hi ha diversos afectats que havien perdut entre 5.000 i 10.000 euros que el banc s’hauria compromès a retornar.

Un dels sms amb els quals els pirates pretenen accedir a les dades.

Relacionat

L’onada de ‘phishing’ que afecta MoraBanc suma una vintena de denúncies

En algunes ocasions, poques, que la policia està analitzant amb molta cura, suposadament els mateixos pirates haurien fet una mena de reintegrament parcial, circumstància que ha generat molta estupefacció entre els investigadors. El nombre de denúncies esmentat inclou també les que es van interposar durant el mes de febrer, en què l’impacte dels atacs ‘phishing’ va ser molt menor. Hores d’ara no està clar si MoraBanc també rescabalarà aquests afectats, encara que les víctimes d’aquella onada també preveuen exigir la compensació.

El cas està judicialitzat i la Batllia tutela una investigació que passa per intentar identificar les línies de telèfon des de les quals s’haurien fet arribar alguns dels SMS enganyosos o directament falsos. La tasca no és gens fàcil però la policia tindria alguna pista de la qual està mirant de tirar del fil conjuntament amb Andorra Telecom i l’agència nacional de ciberseguretat que, juntament amb el banc, han mirat de treballar conjuntament per intentar mitigar uns atacs de molta intensitat i gran capacitat de detall, precisió i mutació.

Comentaris (20)

Trending