Una nova campanya de ‘sextorsió’ arriba al Principat

La policia rep diversos avisos de ciutadans, especialment dones, denunciant haver rebut correus electrònics que els amenacen en difondre vídeos de contingut sexual de la persona en qüestió si no abona una quantitat de diners en ‘bitcoins’

Les campanyes de sextorsió s´n periòdiques però molt intenses.
Les campanyes de sextorsió s´n periòdiques però molt intenses. ARXIU

És una situació que es dóna esporàdicament. Però de forma reiterada. I que no és només cosa del Principat. Ni de bon tros. La ‘sextorsió’ és un dels mecanismes de la ciberdelinqüència. I una nova campanya que afecta països de l’entorn ha arribat també al Principat. La policia ha rebut els darrers dies diferents alertes de ciutadans, especialment dones, que denuncien haver rebut correus electrònics en què se’ls demana diners -en ‘bitcoins’- a canvi de no difondre un suposat vídeo de contingut sexual de la persona en qüestió.

Que hagi transcendit fins ara, les alertes que s’han fet arribar a la policia només han estat això: alertes. No consta que hi hagi cap extorsió consumada. Però no seria la primera vegada que el frau s’acaba fent realitat per molt que es vegi, tot sovint de tres hores lluny, que es tracta poc menys d’una estafa molt banal. Però com que no tothom té la ‘consciència’ prou tranquil·la, hi ha qui acaba caient. Com s’ha dit, no seria el cas de les alertes rebudes fins ara per la policia.

El ‘mail’ que reben les potencials víctimes ve a explicar que un desconegut, a través d’un virus informàtic, ha aconseguit el control de l’ordinador de la persona que es pretén ser extorsionada. I que ha assumit, també, el control de la càmera de maquinari. D’aquesta manera, hauria enregistrat suposadament la víctima mentre s’estaria masturbant -o similar- tot mirant alguna gravació pornogràfica.

Feta aquesta exposició, llavors els extorquidors expliquen que tenen captades les imatges del procés i que pitjant una sola tecla el poden fer arribar a molts llocs, a tot un seguit d’adreces, a tots els contactes de la potencial víctima. Per evitar tot aquest ‘maldecap’ amb la gravació, un mòdic pagament de mil dòlars, en ‘bitcoins’, seria suficient. I els delinqüents cibernètics diuen que només cal mirar per Google com s’ha de fer per pagar amb ‘bitcoins’.

‘FAKE NEWS’

En fi, per ara, al Principat, que se sàpiga no hi ha cap persona realment entabanada per la ‘sextorsió’ que aquests dies s’ha tornat a intensificar. De fet, tampoc no hi va haver, i aquesta és una altra matèria, cap intent de frau real en relació amb les suposades trucades relatives a la tercera dosi o a l’oferiment de proves serològiques gratuïtes perquè tot plegat va ser una ‘fake news’.

Aquest cas, que va transcendir fa unes setmanes i va fer activar tant la policia com el departament de sistemes d’informació del Govern de comú acord amb l’Oficina Covid i el ministeri de Salut, no només ha afectat Andorra sinó també altres països propers. A Espanya, per exemple. I després de múltiples anàlisis s’ha arribat a la conclusió que les trucades no van existir. Només que algú amb ganes de gresca va convertir en viral un escrit que va difondre via WhatsApp.

Comentaris (3)

Trending