La guàrdia civil comissa més de 1.200.000 euros a la duana de la Farga de Moles durant el darrer any

La quantitat supera àmpliament la dels exercicis anteriors i s'atribueix a l'augment dels controls i a l'aixecament de les restriccions de mobilitat després de la pandèmia

Diners intervinguts en una acció el mes de juny.
Diners intervinguts en una acció el mes de juny. GUÀRDIA CIVIL

La Guàrdia Civil i l’Agència Tributària de Lleida han decomissat més d’1.200.000 euros durant el darrer any a la duana de la Farga de Moles que es van intentar entrar des d’Andorra a Espanya sense declarar-los. La quantitat supera les dels últims anys ja que el 2021 va ser de 260.000 euros i el 2020, de 150.000. 

L'aixecament de les restriccions de mobilitat després de la pandèmia de coronavirus així com l'augment dels controls s'apunta les causes principals d'aquest increment. Les dades s'han fet públiques a Lleida coincidint amb la festa de la patrona de la Guàrdia Civil. La majoria d'intervencions s'han efectuat per xifres que estan entre els 20.000 i els 30.000 euros. El màxim que pot introduir-se sense declarar són 10.000 euros per persona.

Quan la quantitat és superior s'aixeca una acta per la comissió d’una infracció a la normativa sobre blanqueig de capitals. La persona denunciada pot continuat el viatge amb 1.000 euros, en concepte de mínim de supervivència, mentre que la resta de diners han quedat dipositats a la duana de la Farga de Moles, a disposició de la Comissió per a la Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries del Banc d’Espanya.

Les infraccions en matèria de divises s’han dispara tot el contrari que les de contraban de tabac, que continuen anant a la baixa, confirmant una tendència iniciada fa deu anys, el 2012. En aquest sentit, la Guàrdia Civil ha intervingut el darrer any cigarretes de contraban per valor de 65.000 euros, la meitat que l’any anterior.

Els controls d'aquest any a la duana també han propiciat la intervenció de medicaments i perfums. En el primer cas, han d’estar subjectes a l’expedició d’un certificat per part de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps).

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending