El gruix de neu enregistrat aquest matí a Ransol no es veia des del 1980

L’acumulació dels darrers dies ha estat gairebé històrica i, com a tal, ha provocat complicacions en la xarxa viària, sobretot en la frontera amb França al Pas de la Casa, que ja s’ha pogut obrir al trànsit

Comentaris

Una màquina treballant en la carretera de la frontera amb França.
Una màquina treballant en la carretera de la frontera amb França. Mobilitat

Ja era sabut que la nevada dels darrers dies havia sigut històrica. Però avui el Servei de Meteorologia ha deixat palès fins a quin punt. L’estació de Ransol començava el dia amb 97 centímetres de neu, una acumulació que no s’enregistrava en un mes de desembre des del 1980. La nevada ha provocat fortes afectacions en la xarxa viària, que avui ha començat a notar la descongestió. La frontera amb França pel Pas de la Casa, al fi, s’ha pogut obrir al trànsit de vehicles lleugers.

El Servei de Meteorologia ha fet una anàlisi exhaustiva de la nevada dels darrers tres dies, enfocat principalment en el gruix de neu que s’ha enregistrat a l’estació de Ransol. Aquest matí, a les 8 h, s’ha observat fins a 97 centímetres. Estadísticament, i en termes generals, aquesta dada es remunta fins al 9 de març de 2014. Més de set anys sense tenir tanta acumulació en aquesta zona. Però, el detall en el qual ha aprofundit el servei deixa informació que demostra que la situació viscuda aquesta setmana ha estat històrica.

Si es concentra la dada en una comparativa del mes de desembre, s’ha de remuntar fins al 19 de desembre del 1980 per poder trobar una xifra equiparable. Fa 40 anys va ser de 108 centímetres. Però, abans, per poder superar-la, s’ha de tornar a fer un salt important en la història, fins al 29 de desembre del 1946, amb 110 centímetres.

Les conclusions del Servei de Meteorologia és que aquesta nevada és habitual durant l’hivern, però no ho és tant una primera quinzena de desembre. Les dades es veuen que, en tres dies al llarg d’aquest episodi es van acumular 80 centímetres de neu nova. S’havien vist xifres superiors, com la del 16 de gener de 2017, amb 90 centímetres. Però no s’havien enregistrat mai en els primers 15 dies d’aquest mes. Per tant, es pot afirmar que la intensitat de la nevada ha estat força superior a l’època de l’any.

Això ha provocat, d’altra banda, que durant els tres dies que ha durat l’episodi s’hagi viscut una situació extremadament complicada a la xarxa viària i a les muntanyes. De fet, el nivell d’alerta per risc d’allau continua al màxim, en 5 de 5. Però, el trànsit va començar a normalitzar-se ahir a la tarda, i continua agafant ritme. Avui, per fi, s’ha pogut reobrir la frontera amb França pel Pas de la Casa, únicament per als vehicles lleugers.

 

Comentaris (3)

Trending