Les famílies dels refugiats sirians surten il·leses del sisme però amb angoixa per les rèpliques

Els residents que estan acollits a Andorra fugint de la guerra al seu país tenen parents a les zones més castigades pel terratrèmol d'aquest dilluns

Comentaris

Un edifici destruït pel moviment sísmic.
Un edifici destruït pel moviment sísmic.

Els parents dels refugiats sirians a Andorra han sortit il·lesos dels terratrèmols que han afectat aquell país i també Turquia. Un dels residents sirians a Sant Julià de Lòria ha explicat que la situació és catastròfica i que els seus familiars que estan sans i estalvis viuen amb neguit per les possibles rèpliques del terratrèmol.

Els refugiats sirians a Andorra han pogut contactar amb els seus parents alguns dels quals resideixen a Alep, que va ser l'escenari entre juliol de 2012 i novembre de 2016 d'una batalla, en el marc de la Guerra Civil siriana, que va enfrontar l'oposició siriana (Exèrcit Sirià Lliure, Front del Llevant i l'Exèrcit de la Conquesta, amb el suport d'Al-Qaeda a Síria) contra l'Exèrcit Àrab de Síria fidel al Govern Assad (amb el suport de Hezbollah, Iran i Rússia) i també contra les Unitats de Protecció Popular kurdes. La batalla va estar marcada per l'ús massiu d'artilleria i d'atacs aeris per part de les forces governamentals matant milers de persones i causant una gran devastació.

Ara, la devastació ha vingut amb un terratrèmol de magnitud 7,8 ha sacsejat aquesta matinada  de dilluns Turquia i Síria. Fins al moment, Turquia ha declarat més de 1.300 i  5,383 ferits a les set províncies del sud del país afectades. Les autoritats sirianes, a la zona sota el control del govern de Bachar al-Assad, han confirmat almenys 800 morts. Per la seva banda, els opositors al règim han notificat una xifra de morts una mica més baixa. Tot plegat fa que el recompte de morts es dispari fins als més de 2.300, xifra que pot augmentar quan prossegueixin les tasques de rescat. 12 hores més tard, s'ha registrat un segon terratrèmol, de magnitud 7,7.

Els sismes, a més, han causat nombroses pèrdues i danys en edificis i construccions històriques situades al voltant de la frontera entre Turquia i Síria. És el cas de la fortalesa de Gaziantep, la capital de la regió turca amb el mateix nom. Aquesta estructura, que antigament pertanyia a l'imperi Armeni i ara dins el territori de Turquia, tenia gairebé 2.000 anys d'antiguitat i ha quedat gairebé completament destruïda. A Síria, la ciutadella d'Alep, patrimoni de la humanitat de la Unesco, ha quedat danyada, en caure's una part del molí, murs de defensa de la part nord-oriental del gran palau medieval i la majoria de la cúpula d'una mesquita.

Els familiars dels residents al Principat, han esmentat que la situació és catastròfica mentre s'espera l'arribada del suport internacional. Per la seva banda, el Govern d'Andorra no té constància de la presència de cap nacional a la zona.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending