L’assassí confés de Vila ‘balla’ entre l’esquizofrènia i la premeditació un any després del crim

La batlle instructora prorroga quatre mesos més l’empresonament alhora que analitza donar llum verd a les darreres diligències sol·licitades per la defensa i per la família de la víctima abans de donar per tancada la investigació

Un agent de la policia científica treballant en el lloc on hi va haver el crim.
Un agent de la policia científica treballant en el lloc on hi va haver el crim. Gabriel Pérez

La batlle instructora del cas de l’assassinat que hi va haver ara fa un any a Vila, a Encamp, acaba de prorrogar per quatre mesos més l’empresonament de l’autor confés del crim, un home de 32 anys resident des dels deu anys al Principat. La investigació del cas està en la recta final, pendent de detalls, entre una defensa que manté que els fets van ser producte d’un brot esquizofrènic de l’acusat i la família de la víctima, un empresari francès també resident de 56 anys, que considera que el jove d’origen togolès ho havia planificat tot.

Els fets van succeir de matinada. L’assassí confés va assaltar el domicili de l’empresari del sector de la informàtica i va anar directament a buscar qui havia estat el seu patró durant un temps. Quan el va localitzar, després de ruixar amb un esprai la dona i la filla menor de l’home, s’hi va abraonar i li va donar unes quantes dotzenes de cops per tot el cos amb una eina meitat martell, meitat piolet. Després encara tindria temps d’intentar calar foc a l’apartament i marxar amb un vehicle de la víctima les claus del qual va sostreure d’allà mateix.

Havia arribat fins a Vila a peu després que hagués demanat al taxista que el duia des d’Escaldes que s’aturés i donés per finalitzat al trajecte uns metres abans de la pleta on residia el malaurat resident francès. Després, va agafar un cotxe de la víctima i se’n va anar fins a l’aparcament de l’estació del Tarter, on la policia el va localitzar entre cinc i sis hores després d’haver comès el crim. Quan els agents que es van acostar al vehicle es van disposar a detenir-lo, l’home no va oferir cap resistència. Més encara, va admetre ja les primeres acusacions.

Sota el control mèdic que llavors no seguia, el jove, d’una notable formació acadèmica -enginyeria informàtica o equivalent- i un comportament normalment exquisit i educat, manté al centre penitenciari una actitud més que bona

De fet, més encara avui, l’empresonat és conscient del que va fer. I sap que es passarà anys i panys a la Comella. Sota el control mèdic que llavors no seguia, el jove, d’una notable formació acadèmica -enginyeria informàtica o equivalent- i un comportament normalment exquisit i educat, manté al centre penitenciari una actitud més que bona. Assisteix a totes les activitats que es proposen i fa mans i mànigues per prestar ajut a aquells que ho necessiten. El consum de drogues, però, haurien al seu dit causat estralls en la seva salut, generant-li un trastorn sever.

L’acusat parla sense embuts de la seva esquizofrènia. De fet, el pèrit forense que el va avaluar d’entrada ja va dictaminar una trastorn esquizofrènic que li comportaria, al jove andorrano-togolès, sobtats canvis en la seva personalitat, tornant-lo puntualment agressiu. I és en això a què s’agafa la defensa per, com a mínim, aconseguir una rebaixa de la pena que eventualment se li vulgui imposar. Anar a buscar un atenuant i, qui sap si fins un eximent parcial. Vaja, que la tesi és que el jove empresonat hauria actuat en el marc d’un dels brots esquizofrènics que pot arribar a patir.

De fet, en el moment dels fets no seguia la pauta mèdica que li hauria correspost. Feia temps que estava fora de sí i fins i tot els seus familiars més directes patien perquè no pogués fer alguna bestiesa. Com la que va fer. Temien aquests familiars, que li donen el suport necessari ara conscients d’allò que pateix, per ells mateixos. De fet, ho van intentar posar en coneixement de les autoritats judicials. Però, pel que fos, no s’hi va arribar a temps. També a la policia s’era conscient, o se n’havia de ser, de la situació.

LA TESI ACUSADORA

Perquè la víctima, l’empresari francès, ja hauria tramitat alguna que altra denúncia contra qui seria el seu botxí per amenaces. Ja en alguna ocasió se l’havia trobat per les immediacions del seu domicili. De fet, una de les diligències que l’acusació particular exercida per la família sol·licita, segons que ha pogut saber l’Altaveu, és que la batlle instructora modifiqui el processament amb una ampliació del relat dels fets. I que hi faci constar les amenaces prèvies. Per a la família del difunt, que va presentar una querella contra l’assassí confés demanant també que se l’acusés de dos assassinats més en grau de temptativa, tota l’actuació del processat va estar curosament dissenyada.

L’acusació manté que l’home ho tenia tot planificat i calculat. Portava una llibreta amb apunts sobre el domicili del difunt, on havia estat en alguna ocasió. Havia fet consultes per Internet per saber com es podia fer saltar el baldó d’una porta...

Sense anar més lluny, perquè l’ara acusat va triar el dia del seu aniversari per executar el crim. Odiava qui havia estat el seu cap perquè considerava que s’havia aprofitat d’ell i dels seus coneixements en informàtica. En més d’una ocasió, el jove resident hauria declarat, ja després dels fets, que de tant en tant sentia una veu dins seu que li deia que havia d’acabar amb l’empresari francès perquè era el causant de tots els seus mals. I seguint suposadament aquestes veus va acudir a Vila la matinada d’aquell diumenge a dilluns.

L’acusació manté que l’home ho tenia tot planificat i calculat. Portava una llibreta amb apunts sobre el domicili del difunt, on havia estat en alguna ocasió. Havia fet consultes per Internet per saber com es podia fer saltar el baldó d’una porta. I duia l’encenedor amb el qual hauria pretés cremar l’home, primer, i la casa, després, sense aconseguir-ho perquè el foc no va prendre prou. Un any després, amb l’empresonament renovat fins a mitjan gener -i encara amb possibilitat de renovar de forma extraordinària quatre mesos més si no conclou la investigació abans- la instrucció sembla ja gairebé liquidada.

La batlle ha de decidir si dóna quarts a unes aparents senzilles peticions de les parts i, després, haurà de demanar a la fiscalia si està d’acord en què s’obri la fase del judici. I el cas passarà cap al Tribunal de Corts perquè analitzi el cas ja a la sala de vistes i després de fer els tràmits procedimentals escaients. Mentrestant, el jove assassí confés continuarà anant al gimnàs de la Comella, acudint als tallers que s’ofereixin o assistint a les classes que pertoquin.

Comentaris (6)

Trending