Sant Julià de Lòria serà el primer indret del país en disposar d’un canviador inclusiu

Estarà a les instal·lacions de LAUesport i tindrà un cost de 30.000 euros dels quals la Creu Roja n'assumirà 10.000 i la resta el comú

Comentaris

Codina, Fernández, Folch i Delgado després de la roda de premsa.
Codina, Fernández, Folch i Delgado després de la roda de premsa. COMÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

La parròquia de Sant Julià de Lòria, i més concretament, el centre esportiu  LAUesport, serà el primer indret d’Andorra en disposar d’un canviador inclusiu. Aquesta mena d’equipament és un concepte innovador de sanitari accessible amb un vàter, lavabo, dutxa i llitera combinats en un espai per a ús de persones amb grans i/o complexes necessitats d’assistència en la higiene, que requereixen l’ajuda de fins a dues persones d’assistència.

Un bany que respecta la diversitat i que engloba molts col·lectius, des de persones de la tercera edat, fins les que tenen diverses discapacitats com ara malalties rares, esclerosi, distròfies musculars, espina bífida, lesions cerebrals... A més, l’equipament lauredià serà l’únic del món en disposar d’un sanitari fixe per a persones amb ostomia, és a dir, aquelles que porten una bossa en la qual, mitjançant una cirurgia a l’abdomen, dipositen els excrements o bé l’orina.
 
El projecte pioner serà possible gràcies a un acord al qual el comú ha arribat amb l'Asociación española de Cambiadores Inclusivos i que compta amb el suport de la Creu Roja Andorrana. La cònsol menor, Mireia Codina s’ha mostrat molt emocionada per la implantació de l’equipament que estarà enllestit al gener juntament amb la resta d’obres de remodelació de la pista esportiva de LAUesport que començaran aviat.
 
“La idea que tenim amb aquesta iniciativa és poder donar resposta a grups amb necessitats complexes de la pròpia parròquia i del país, tant de forma individual com col·lectiva”,  ha comentat Codina, que ha afegit que “LAUesport esdevindrà un lloc de referència turística per a famílies amb aquest tipus de necessitats i també ens permetrà continuar amb la línia establerta de fomentar els aspectes d’inclusió i diversitat social, a través de formacions, esdeveniments i altres accions”.

Per la seva banda, el director de la Creu Roja, Jordi Fernández ha explicat que “ens dona l’oportunitat de complir una de les nostres missions que és minvar les diferències socials que poden existir en la nostra societat”. Durant la presentació als mitjans també han estat presents els canviadors inclusius, Ana Folch i Eriz Delgado que s’han mostrat exultants i agraïts per la posada en marxa de la iniciativa, ja que fa anys que lluiten i treballen per donar visibilitat a les necessitats d’aquestes persones. “És molt important el que estem presentant avui perquè al darrera d’aquest projecte hi ha moltes famílies amb aquesta necessitat que lamentablement avui dia no està coberta habitualment”, ha dit Folch.

Amb un perfil més tècnic i projectant un document que explica en què consisteix un canviador inclusiu, Delgado ha assenyalat que “ara mateix aquestes persones estan sent ateses a sobre d’estores o tovalloles a terra, a sobre d’un banc, a una furgoneta”...Delgado ha volgut remarcar que no és un bany per a persones amb discapacitat que ja estan àmpliament estesos a Andorra i en els països més desenvolupats, sinó “un espai que cobreix les dificultats que una diversitat de persones tenen a l’hora de fer una sèrie de necessitats amb assistència”.

El cost total de la instal·lació serà de 30.000 euros dels quals la Creu Roja n'assumirà 10.000 i la resta el comú. Per fer la roda de premsa més inclusiva, si cap, s’ha comptat amb la participació d’un traductor de llenguatge de signes.
 

Comentaris (2)

Trending