Reporters Sense Fronteres renya els mitjans andorrans per ser poc crítics amb la gestió de la Covid

El Principat cau dos llocs més en el rànquing mundial que valora la llibertat de premsa i considera que els periodistes del país estan massa lligats de mans i peus pel Govern, l’Església i el sector financer

Comentaris

L'enquesta de l'RSF.
L'enquesta de l'RSF.

L’organització internacional Reporters Sense Fronteres (RSF) considera que tot i que Andorra va presentar el 2020 “una de les taxes de Covid-19 per càpita més altes del món” i que arran de les restriccions a la mobilitat establertes per Espanya i França, el Principat “va patir una crisi econòmica i de salut sense precedents”, “els mitjans de comunicació del país no han estat gaire crítics amb la gestió de la pandèmia per part del Govern”.

RSF toca el crostó als periodistes i, sobretot, als mitjans de comunicació, que no haurien estat tant crítics com l’organització creu “possiblement perquè els mitjans de comunicació més importants estan rebent considerables ingressos per publicitat institucional”. De fet, segons Reporters Sense Fronteres, “la relació entre poder i mitjans a Andorra continua sent poc transparent i segueix el model de vincles estrets i opacs que marquen la governança del país”.

“El pes del sector financer continua sent important a Andorra i els mitjans de comunicació continuen condicionats per l’omnipresència de tres pilars: les institucions públiques i les privades (fonamentalment bancs i afins) i l’Església”

Aquestes observacions s’inclouen en l’anàlisi que l’organització no governamental efectua anualment en relació als països de tot el món i la llibertat de premsa que hi ha en ells. Andorra baixa dos llocs més aquest 2021 respecte del rànquing mundial del 2020, i se situa en la 39a posició, just sota Burkina Faso i Botswana i per sobre de Txèquia i Itàlia. Per sobre del Principat, hi ha Portugal, Espanya i França. La llista és liderada per quatre països nòrdics europeus: Noruega, Finlàndia, Suècia i Dinamarca.

RSF emmarca l’anàlisi d’Andorra sota el títol: “Poders entrellaçats que condicionen la llibertat de premsa”. I remarca que “encara que el Principat ja no és considerat oficialment un paradís fiscal per la Unió Europea a causa de dècades d'escàndols de frau internacional, és lluny d’haver perdut aquesta reputació”. Destaca que “el pes del sector financer continua sent important a Andorra i els mitjans de comunicació continuen condicionats per l’omnipresència de tres pilars: les institucions públiques i les privades (fonamentalment bancs i afins) i l’Església”.

El breu informe d’RSF remarca que tot plegat “és més significatiu perquè la mida petita del país deixa poc espai per a la privadesa, l'anonimat i la independència dels periodistes, tres condicions que són essencials per a la llibertat de premsa”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending