La reforma de les pensions passa per un model mixt i flexible

La jornada de debat de l'Empresa Familiar Andorra analitza les mesures presentades per la CASS i els sistemes d'altres països, i els experts coincideixen en assenyalar que és un problema més polític que tècnic

Comentaris

El president de l'EFA, Francesc Mora ha presentat el debat.
El president de l'EFA, Francesc Mora ha presentat el debat. B.N.

La reforma de les pensions ha de combinar un sistema mixt i flexible. És a dir, treballar més anys, cotitzar més i tenir un pa de jubilació. Aquesta és la principal conclusió de la jornada de debat organitzada per l'Empresa Familiar Andorra (EFA). Al llarg de tres ponències i una taula rodona s'ha fet un repàs històric, s'han analitzat les mesures presentades per la CASS per a la sostenibilitat de les pensions, i s'han presentat els models alternatius que ja s'estan aplicant en altres països.

La primera ponència ha anat a càrrec de l'expresident del consell d'administració de la CASS, Josep Delgado qui ha recordat que durant més de quaranta anys no es va fer res i no va ser fins el 2009 que es va dur a terme un primer increment de cotització. N'hi hauria un segon cinc anys després. Creu que s'ha de continuar amb aquesta dinàmica. "Al 2005, per cada pensionista hi havia cinc cotitzants; al 2020, per cada pensionista hi ha poc més de tres cotitzants. És una tendència que s’accelerarà", ha afirmat. Segons Delgado, "durant els propers dos o tres anys s’hauran d’incrementar les cotitzacions, i d’aquí set o vuit anys caldrà incrementar els impostos per garantir la supervivència del sistema".

José A. Herce, soci fundador de LoRIS (Longevity and Retirement Income Solutions), ha detallat que hi ha hagut un augment de l'esperança de vida i que això ha repercutit en les pensions. Ha apostat, de cara al futur, per una combinació de pensió pública, l'ocupacional i la personal es poden aconseguir pensions millors que les actuals. Ha exposat la necessitat de la reforma de les pensions. "L'esperança de vida en néixer augmentarà en 7 o 8 anys en una generació, perquè el 2024 la branca de jubilació entrarà en dèficit, perquè el 2039 s’esgotarà el fons de reserva de jubilació, perquè la fórmula de càlcul de la pensió es farà cada cop més insostenible i perquè qualsevol govern que tingui un deute amb les pensions que es multipliqui cada any suposarà l’enfonsament del país".

“És necessària una fórmula de càlcul més equilibrada”

Ha afegit que que "és necessària una fórmula de càlcul més equilibrada, els treballadors joves no s’haurien de jubilar amb les mateixes condicions que avui dia tenen els seus pares, perquè és insostenible a Andorra i a tots els països del món on hi ha un sistema públic de pensions". L’economista ha acabat la seva intervenció amb un punt de positivitat: "el problema de les pensions és la feliç realitat de que cada cop vivim més anys".

L’economista i professor de l’IESE, Javier Díaz, ha explicat que "el problema de les pensions és fàcil de resoldre tècnicament, però no políticament". Díaz ha alertat que cal fer una reforma del sistema de manera urgent perquè "la societat està envellint i anem cap a un sistema insostenible. O anem a cobrar la meitat de la pensió, o anem a cotitzar el doble, o anem a jubilar-nos 10 anys més tard són les tres realitats a les que hem de fer front tot i que no ens agradi", ha destacat. En aquest sentit, ha recomanat no demorar la incorporació d’un sistema de pensions flexible i mixt –una pensió pública complimentada per una altra de naturalesa privada- i ha defensat que “les cotitzacions han de ser obligatòries i suficients”.

“Si hi ha un desequilibri en el funcionament bàsic de l’economia andorrana són les despeses socials”

El president de l’EFA, Francesc Mora, en el seu discurs d’obertura de la jornada, ha manifestat que "si hi ha un desequilibri en el funcionament bàsic de l’economia andorrana aquest està en les despeses socials". Davant el ministre de Finances, Eric Jover, i la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, que han participat en el debat, Mora ha demanat que les reformes fiscals futures no posin en risc la competitivitat i la supervivència de les empreses andorranes. També han participat a la jornada els consellers generals, Susanna Vela, Pere López, Carles Naudi, Ferran Costa i Jordi Font.

 

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending