La professió de traductor i intèrpret estarà regulada per llei

Es reconeix, d'aquesta manera, la importància d’aquestes activitats i també es crearà el col·legi oficial

Comentaris

El ministre portaveu, Eric Jover durant la roda de premsa d'aquest dimecres.
El ministre portaveu, Eric Jover durant la roda de premsa d'aquest dimecres. SFGA

El Govern ha aprovat el Projecte de llei de la professió de traductor i intèrpret, i traductor i intèrpret jurat, i de creació del Col·legi Oficial de Traductors i Intèrprets, i Traductors i Intèrprets Jurats d’Andorra (Cotija).  El text entrarà a tràmit al Consell General.

El text reconeix la importància d’aquestes activitats mitjançant una llei que regula d’una manera integral i sistemàtica els aspectes inherents a l’exercici de les professions titulades de traductor i d’intèrpret, reconeixent-les com a indispensables en qualsevol societat democràtica, tant en l’àmbit privat com en el públic. 

L’activitat de traductor o intèrpret consisteix a traduir, respectivament, per escrit o oralment, amb exactitud i integritat, principalment a partir d’un altre idioma cap al català o subsidiàriament del català cap a un altre idioma, o entre idiomes diferents, qualsevol document del qual es necessiti una traducció oficial certificada en el cas dels traductors jurats i qualsevol prestació lingüística oral, exercint les diverses formes d’interpretació (simultània, consecutiva o a cau d’orella), de què es necessiti una interpretació oficial certificada, en el cas dels intèrprets jurats.

En el cas, dels traductors i intèrprets jurats es destaca també el seu paper en la traducció de documents oficials, així com per interpretar davant dels tribunals, de la policia o de les autoritats administratives per assolir l’efectivitat dels drets i les llibertats fonamentals.

En aquest sentit, del Projecte de llei es destaca la garantia en aquestes activitats del principi de llibertat, independència i lliure i lleial competència. S’estableix també que la incorporació al Cotija és preceptiva per a tots els professionals que exerceixin la traducció i/o interpretació, ja sigui jurada o no.

Comentaris (3)

Trending