La principal organització contra la tortura exigeix a Andorra que deixi d’assetjar Stop Violències

L’Observatori per a la Protecció dels Defensors dels Drets Humans expressa la seva màxima preocupació pel linxament judicial i les amenaces contra Vanessa Mendoza Cortés, que assegura que és perseguida per la policia o ha vist com se li manipulaven remotament els dispositius informàtics

Vanessa Mendoza Cortès recentment en un acte en què es va denunciar que se la vol silenciar.
Vanessa Mendoza Cortès recentment en un acte en què es va denunciar que se la vol silenciar. Toni Solanelles

La principal organització mundial contra la detenció il·legal, la tortura i les actuacions arbitràries exigeix a les principals institucions andorranes, començant pels Coprínceps Emmanuel Macron i Joan-Enric Vives, que deixin d’assetjar judicialment i amenaçar la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, i per extensió tant l’organització com aquells col·lectius que defensin al Principat els drets humans. Un informe internacional revela que l’activista social és suposadament seguida per la policia o que els seus dispositius informàtics han sofert manipulacions remotes.

L’Observatori per a la Protecció dels Defensors dels Drets Humans, una associació de l’Organització Mundial contra la Tortura (OMCT) ha emès un informe sol·licitant de forma urgent tant als dos caps d’Estat, com al cap de Govern, Xavier Espot, o, entre altres, als ministres de Justícia i Interiors i d’Afers Exteriors, Josep Maria Rossell i Maria Ubach respectivament, que es garanteixi “en totes les circumstàncies la integritat física i el benestar psicològic” de Mendoza Cortés, “així com de la resta de defensors dels drets humans a Andorra”. I també que es “posi fi a tots els actes d’assetjament –inclòs a nivell judicial– contra la presidenta d’Stop Violències i tots els altres defensors dels drets humans d’Andorra que defensen els drets sexuals i reproductius i assegurar-se en totes les circumstàncies que puguin dur a terme el seu legítim dret. activitats sense cap obstacle i por a les represàlies”.

Clara Serra i Vanessa Mendoza tallant la cinta aïllant per tapar-se la boca.

Relacionat

Stop Violències denuncia una “cacera de bruixes” i assegura que l’ONU les considera represaliades

L’informe de l’observatori fa un repàs de la situació i manté que arran de la intervenció davant de la Cedaw, Mendoza Cortés “ha estat assetjada i amenaçada judicialment per les seves activitats com a defensora dels drets de les dones i, sobretot, per la seva posició a favor de la despenalització de l'avortament, il·legal en totes les circumstàncies al Principat d’Andorra”. En el document, l’organització amb seu a Ginebra recorda que la presidenta d’Stop Violències “ha estat acusada de ‘difamació amb publicitat’ contra el Govern (article 172 del Codi penal d'Andorra), ‘difamació contra els coprínceps’ (article 320 de el mateix Codi) i ‘delictes contra les institucions’ (article 325 del mateix Codi) i s’enfronta a quatre anys de presó”.

“Rep regularment trucades telefòniques sense que ningú li respongui a l’altra banda (del telèfon) i ha experimentat manipulacions remotes del seu ordinador personal. També la segueixen regularment cotxes i la detenen a l'atzar els agents de policia d’Andorra”

L’observatori  dependent de l’OMCT revela detalls sobre la persecució que sofriria Vanessa Mendoza Cortés que no havien transcendit fins ara. Així, s’explica que la presidenta d’Stop Violències “rep regularment trucades telefòniques sense que ningú li respongui a l’altra banda (del telèfon) i ha experimentat manipulacions remotes del seu ordinador personal. També la segueixen regularment cotxes i la detenen a l'atzar els agents de policia d’Andorra. Vanessa Mendoza Cortés té por del seu benestar, integritat física i manca de garanties en el marc de les investigacions penals i dels procediments actuals”.

L’observatori expressa la seva màxima preocupació “per l’assetjament judicial i les amenaces contra la senyora Vanessa Mendoza Cortés, que sembla que només tenen com a objectiu castigar-la per les seves legítimes activitats de drets humans, en particular en relació amb la defensa dels drets de les dones i l’exercici de la seva llibertat d’expressió". En aquest marc l'organització “insta les autoritats andorranes a respectar el lliure exercici dels drets humans bàsics de llibertat d'expressió i d'associació de Vanessa Mendoza Cortés, així com les activitats legítimes de la seva associació Stop Violències, per garantir en totes les circumstàncies la seva integritat física i el seu benestar psicològic; i a posar fi a qualsevol acte d'assetjament, inclòs la judicial”.

Comentaris (11)

Trending