Stop Violències denuncia una “cacera de bruixes” i assegura que l’ONU les considera represaliades

L’entitat que presideix Vanessa Mendoza Cortés, que ha comparegut tapant-se la boca amb dos trossos de cinta aïllant, lamenta que a data d’avui encara no se li ha notificat formalment de què l’acusa la fiscalia

Clara Serra i Vanessa Mendoza tallant la cinta aïllant per tapar-se la boca.
Clara Serra i Vanessa Mendoza tallant la cinta aïllant per tapar-se la boca. Toni Solanelles

Stop Violències ha denunciat la “cacera de bruixes” a què les institucions andorranes, a parer seu, la sotmeten -tant a l’entitat com a la seva presidenta, Vanessa Mendoza Cortés- per defensar el dret de les dones i, especialment, la despenalització de l’avortament, i ha assegurat que el cas està sent “monitorejat pel programa de Nacions Unides de represàlies”. L’entitat lamenta que a data d’avui encara no té constància oficial dels delictes que l’acusa la fiscalia arran de la denúncia de Govern.

Mendoza Cortés ha comparegut aquest dimecres en una de les sales del centre cultural de la Llacuna per llegir un comunicat sobre la situació que es desprèn arran de la seva presència, l’octubre passat a Ginebra, davant de l’ens dependent de les Nacions Unides que combat les discriminacions vers la dona i l’informe que hi va llegir. En puresa, qui ha llegit el comunicat ha estat l’advocada barcelonina especialista en drets humans Clara Serra. La presidenta d’Stop Violències ha protagonitzat una mena de ‘performance’ tot tallant dos trossos de cinta aïllant negra als llavis.

“La veu de Vanessa Mendoza Cortés ha estat silenciada”, ha afirmat Serra, que ha dit que tant l’organització com la seva presidenta “actualment es troben perseguides judicialment pel Govern andorrà” i que els delictes pels quals suposadament està sent investigada l’activista social “comporten fins a 4 anys de presó”. “Les intervencions públiques de Vanessa Mendoza Cortés no volen embrutar el nom de ningú i, en qualsevol cas, si es volgués interpretar així, el Tribunal Europeu de Drets Humans protegeix el dret a expressar-se públicament contra caps d’Estat, ni que sigui incòmode”.

mendoza
Vanessa Mendoza Cortés escenificant el silenci que el Govern l'imposa.

En el comunicat llegit per l’advocada internacional d’Stop Violències, s’hi recorda que “les expressions públiques, de manifestació i a mitjans públics estan especialment protegides per la Constitució Andorrana, així com a la Declaració Universal de Drets Humans i al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, tractats ratificats per Andorra”. També es lamenta que tant l’entitat com la seva presidenta “han estat víctimes d’opressió estructural, contaminant l’opinió pública a través de diversos mitjans, incendiant les xarxes, embrutant la imatge i l’honor de la presidenta i coaccionant l’opinió pública amb enquestes que incident l’odi i desprestigien la feina de l’associació”.

De fet, han assegurat les portaveus d’Stop Violències, saben dels càrrecs que suposadament se’ls atribueixen a través dels mitjans de comunicació i irònicament han dit que “ens ho notifica ‘Diari d’Andorra’, a qui volem aprofitar per agrair la feina com a portaveu de Govern”. En aquest sentit, l’entitat ha garantit que en cap cas se’ls ha comunicat oficialment que siguin els delictes majors de calúmnies contra el Govern i de difamació contra els Coprínceps; i el delicte menor contra el prestigi de les institucions aquells que se’ls imputin.         

Finalment, la compareixença, que no ha admès en aquesta ocasió preguntes “per evitar males interpretacions” alhora que s’ha exigit respecte a la presumpció d’innocència i que no s’imposi a l’entitat la prova diabòlica d’haver de demostrar justament que és innocent, ha acabat amb l’afirmació que “no es pot parlar de respecte ni de drets quan l’actual Govern ens criminalitza i posa a la disposició de l’opressió i la persecució les eines públiques que haurien de protegir i cuidar la ciutadania, que és la que fa d’Andorra un gran país”.

Comentaris (18)

Trending