Per un costat, el WCAMT -per les seves sigles en anglès- és l’òrgan rector mundial de la FIA en matèria de mobilitat i turisme. Segons ha explicat l’ACA en un comunicat, l’organisme té com a missió definir les polítiques i les estratègies globals per fomentar una mobilitat segura, sostenible, inclusiva i digitalitzada, amb una visió a llarg termini. Està integrat per representants amb dret propi i per membres electes procedents dels clubs d’arreu el món. En la legislatura actual (2025-2029), Andorra ha estat escollida per a participar-hi i serà David Fraissinet qui ostentarà la representació de l’ACA. Entre les funcions del Consell, hi ha les d’establir marcs de mobilitat globals, coordinar iniciatives de seguretat viària, mobilitat urbana, innovació i serveis digitals als socis o donar suport a projectes dels clubs membres.
Pel que fa al Consell d’Administració Està format per 20 membres, entre els quals figuren els principals clubs europeus. I entre ells, per primer cop, l’ACA. Gestiona els assumptes diaris de la Regió I, promou iniciatives de col·laboració, assigna recursos i desenvolupa accions per als 100 clubs membres, que, en conjunt, agrupen més de 40 milions de socis individuals.
Segons s’assegura, accedir a aquests òrgans implica que l’ACA podrà participar activament en decisions que “marcaran el futur de la mobilitat global”, però també tenir accés a “xarxes internacionals de cooperació, de coneixement d’innovació”. També li concedirà influència a l’hora de crear polítiques vinculades en aquest àmbit i posicionar Andorra com a un actor emergent. A més, consolida la presència internacional de l’ACA i permet exportar experiències andorranes a escala mundial, alhora que enriqueix l’estratègia nacional de mobilitat al país.
Comentaris (1)