Ordino podrà albergar entre 60 i 70 persones en situacions d’emergència

És el tercer local que s'habilita, després dels del Pas de la Casa i Sant Julià de Lòria, i els pròxims seran els d'Andorra la Vella i Canillo

El gimnàs de l'escola acollirà l'alberg provisional.
El gimnàs de l'escola acollirà l'alberg provisional. PILAR CANDEL

L’Escola Andorrana de Segona Ensenyança d’Ordino, concretament, el gimnàs, estarà a disposició de convertir-se en el tercer alberg provisional per acollir persones en situacions d’emergència. Disposarà d’entre 60 i 70 llits i està pensat per habilitar-se durant períodes curts, d’entre 48 i 72 hores. Després del Pas de la Casa, Sant Julià de Lòria i Ordino, ja es treballa en els següents, que s’ubicaran a Andorra la Vella, com a capital, i a Canillo com a punt intermedi.

El primer alberg provisional per a casos d’emergència es va habilitar al 2020 al Pas de la Casa. Després ha arribat el de Sant Julià i aquest dimecres s’ha presentat a la Massana. L’objectiu d’aquests centres és el de preparar una resposta organitzada adaptada a les diferents situacions extremes que es poden arribar a donar, principalment a causa de la meteorologia. El director de Protecció Civil, Cristian Pons, ha explicat que és per poder fer un reallotjament puntual de persones “en situació de vulnerabilitat”. De fet, s’espera que aquests albergs únicament estiguin actius entre 48 i 72 hores. La Creu Roja, a més, col·labora per donar suport logístic.

El director de Protecció Civil, Cristian Pons, ha subratllat que “els fenòmens meteorològics violents són cada cop més freqüents i hem d’estar preparats en cas de necessitar aquest tipus d’equipament en qualsevol part del territori nacional”. Per aquest motiu, i en una primera fase d’aquest projecte, seran cinc els albergs que s’habilitaran de forma que totes les zones del país quedin cobertes. Ordino donarà servei també a la Massana; Andorra la Vella disposarà de l’espai al pavelló Joan Alay com a capital i Canillo a l’edifici Pere Cases, que també hauria de servir per a Encamp.

Més enllà dels 70 llits que pot arribar a acollir el gimnàs, en cas de necessitat, el Centre de Tecnificació també es posaria a disposició. Pons ha assenyalat que “la major part dels centres que dissenyem tenen una capacitat al voltant de 100 persones”. En aquest cas, però, la quantia és inferior i, per tant, es valora la possibilitat que es vegi superada la capacitat i, per tant, es farà ús de les instal·lacions que queden just al davant “per fer suport al nostre dispositiu, tot i que possiblement d’una manera menys planificada, però ens permetria ubicar-hi més llits”.

L’escola d’Ordino, per tant, ha quedat completament equipada amb tot el material necessari i ja es compta amb el pla d’actuació que serviria de resposta gairebé immediata davant d’una emergència d’aquestes magnituds. L’opció dels albergs, però, seria la segona en aquesta situació. Es prioritzaria, abans, fer-ne ús dels llits que es tenen a disposició gràcies a l’acord amb Unió Hotelera i Autèntics Hotel, que en són aproximadament 7.000. Amb tot, els albergs també sumaran una quantia aproximada de 500 llits per situacions extremes.

A Andorra, i fent servir l’hemeroteca, ja s’han viscut situacions en les quals hagués sigut d’ajuda comptar amb aquests serveis. Pons ha destacat que, en aquests moments “sempre hi ha resposta per part d’actors públics i privats, que es bolquen en situacions d’emergència, com va passar amb els aiguats”. Per tant, aquests albergs donen la possibilitat de tenir més planificada la resposta, “sabem que tard o d’hora és possible que ens trobem amb el fet que faci que hàgim d’activar els recursos”.

 

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending