Mor Pere Joan Tomàs, home clau per a les relacions entre Andorra i Rússia

Empresari i fins fa poc cònsol honorari de la Federació Russa al Principat, tenia 77 anys i feia uns dies que estava hospitalitzat a l'UCI i intubat a causa de la Covid tot i que tenia altres patologies; aquest dimarts a les 11 del matí es farà el funeral en memòria seva a l'església d'Escaldes

Pere Joan Tomàs amb la condecoració de la Federació Russa.
Pere Joan Tomàs amb la condecoració de la Federació Russa. ARXIU

L’empresari i diplomàtic Pere Joan Tomàs Soguero, que també havia estat conseller general, ha mort aquest dilluns als 77 anys, després d’estar uns dies hospitalitzat. Tomàs ha estat un home clau per a les relacions, que es consideren excel·lents, entre Andorra i Rússia. De fet, fins fa pocs mesos va ser el cònsol honorari de la Federació Russa al Principat. Pare de quatre fills, havia estat un dels directius de Becier. Tot i tenir altres patologies, no ha pogut superar la Covid. 

Aquest dimarts, 4 de gener, l'església de Sant Pere Màrtir d'Escaldes acollirà, a partir de les 11 del matí, la missa funeral en memòria del final, la relació amb Rússia del qual ha marcat finalment la seva trajectòria pública, tot i les seves responsabilitats empresarials o el seu pas pel comú d'Escaldes emmarcat en les files de l’històric Partit Liberal (PLA). Amant de tot allò que tenia a veure amb el turisme, havia estat un dels promotors del termalisme i, per tant també, gran defensor de Caldea i el potencial que creia que podia aportar per al país, com així va ser.

En el seu vessant més públic, i lligat a la política, durant anys va ser ambaixador no resident del Principat a diversos països. Islàndia, Finlàndia, Dinamarca, Noruega i, evidentment, Rússia, on va fer diversos de negocis. Justament va ser el 2010 que va deixar la diplomàcia governamental per enfortir, com a cònsol honorari, les relacions entre la Federació Russa i Andorra. De fet, fonts diplomàtiques consultades han recordat que el seu paper ha estat clau per tal que el Principat mantingui unes excel·lents relacions amb Rússia.

I també per als russos el paper de Tomàs, que fa pocs mesos va traspassar la responsabilitat a Narcís Socías, va ser rellevant. Fins al punt que en el marc els 25 anys de l’establiment de relacions diplomàtiques entre els dos països, Pere Joan Tomàs, amant entre altres coses també el pilotatge d’avions o de rodar amb bicicleta, va ser honorat amb l’Orde de l’Amistat de la Federació Russa, una condecoració molt important. Tomàs esdevé la víctima 141 vinculada a la pandèmia.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending