Més intervencions policials per violència de gènere

Igualtat realitza unes jornades formatives a la xarxa d’agents professionals que tenen homologació internacional

Comentaris

Una imatge de la formació d'aquest dijous.
Una imatge de la formació d'aquest dijous. SFGA

Les intervencions policials per a casos relacionats amb violència de gènere no deixen de pujar. Durant la pandèmia, i especialment en el confinament, no hi va haver més remei que aguantar, per dir-ho així, però després d’aquell episodi la confrontació ha anat pujat fins que, en xifres absolutes, fins al darrer dia de setembre la policia havia fet dinou intervencions més que durant el mateix període de l’any anterior.

Això no obstant, però, no vol dir que més intervencions, o més avisos, acabessin amb més detencions. Per ara no seria ben bé el cas. En tot cas, una bona sensibilització en la matèria i tenir recursos per combatre aquesta violència i qualsevol altra és la millor forma per frenar-ne l’impacte. Per aquest motiu, aquest dijous s’han iniciat les jornades formatives que imparteix el ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat sobre violència de gènere adreçada als principals agents de la xarxa professional susceptibles de detectar i intervenir en casos d’aquesta tipologia.

Es tracta d’una formació específica dirigida a professionals dels diferents àmbits contemplats a la Guia de col·laboració en casos de violència de gènere i domèstica, en la qual han participat, concretament, representants de la policia, de Batllia i fiscalia, d’Educació, Salut, Ocupació i Afers Socials.

Sota el títol, ‘Violència envers les dones. Formació de formadores i formadors’, la formació es durà a terme en tres sessions els dies 20, 25 i 27 d’octubre entre les 9 hores i les 14 hores. A la formació hi assisteixen representants de cada sector mencionat anteriorment, que posteriorment hauran de traslladar els continguts apresos al seu propi entorn professional a través de formacions internes o campanyes de sensibilització. És a dir, els participants podran adquirir coneixements en matèria d’igualtat i violències contra les dones, que permetin implementar la perspectiva de gènere dins dels seus equips de treball.

La formació es divideix en diferents mòduls que aborden, de manera transversal, la violència de gènere. Així, en el primer es tracten els conceptes clau i la normativa nacional i internacional en aquesta matèria. Al segon, la socialització i les creences prèvies com a factors de risc. Al tercer mòdul els assistents identifiquen els diferents àmbits on es produeix la violència de gènere i les seves formes, estereotips i conseqüències. Finalment, al quart i darrer mòdul, es tracta la Guia de col·laboració en casos de violència de gènere i domèstica, les pautes de detecció i actuació principals i el Servei d’Atenció a Víctimes de Violència de Gènere (SAVVG).

Aquesta formació segueix les recomanacions dels organismes internacionals i els tractats ratificats pel Govern d’Andorra, com ara la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona de Nacions Unides (CEDAW) i el Conveni del Consell d’Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica (Conveni d’Istanbul). També forma part de l’Estratègia d’Igualtat de Gènere 2018-2023, que va aprovar la Comissió d’Igualtat de Gènere del Consell d’Europa.

Etiquetes

Comentaris

Trending