Medi Ambient i l’AGIA s’uneixen per compartir informació dels costos i reduir el consum energètic

Signen dos convenis que serviran tant als administradors com als propietaris per tenir una fotogafia de l’estat de la despesa dels edificis

Els participants en l'acte de signatura, aquest dilluns.
Els participants en l'acte de signatura, aquest dilluns. Albert Belis

Signatura conjunta de dos convenis aquest dilluns a l’edifici administratiu del Govern entre el ministeri de Medi Ambient i el Col·legi d’agents i gestors immobiliaris (AGIA), amb l’objectiu d’obtenir una millor informació sobre el repartiment dels costos energètics dels edificis, estalviar energia i, per últim, prendre decisions sobre l’adopció d’energies alternatives.

L’acte de signatura ha estat encapçalat aquest dilluns per la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i el president de l’AGIA, Jordi Galobardes, que han explicat que s’ha signat un conveni marc per col·laborar conjuntament per la rehabilitació energètica, ja que un 25% dels gasos provenen de l’edificació, i un d’específic que inclou una pàgina web i una aplicació amb la informació dels repartiment dels costos energètics de cada edifici.

L’objectiu d’aquesta nova aplicació és consolidar el motor de càlcul existent, així com ampliar les funcions actuals per tal de facilitar la gestió de les finques, de manera que tant els administradors com els propietaris puguin tenir una fotografia de l’estat de la despesa energètica de cada edifici. D’aquesta manera, proporcionarà la informació necessària per adoptar les mesures que calguin per reduir el consum energètic de cada immoble.

Així, i amb l’objectiu d’impular la col·laboració publicoprivada, el cost de l’aplicatiu anirà a càrrec del Govern en un 60% i de l’AGIA en un 40 per cent. “Tenim una sensibilitat per revertir el canvi climàtic, i com que dependre dels hidrocarburs és un problema, hem de facilitar eines noves”, ha afirmat Jordi Galobardes. Actualment, el 90% dels edificis disposen de gasolil de calefacció.

L’eina permetrà disposar d’un històric de dades en el conjunt de l’edifici, cosa que “és important per prendre decisions i plantejar actuacions futures”, ha dit el president de l’AGIA. Segons Sílvia Calvó, “volem garantir la màxima transparència en relació al consum energètic i, d’aquesta manera, reforçar la informació i protecció dels usuaris, i que aquests estiguin més sensibilitzats en la matèria”.

El conveni específic signat aquest dilluns parteix del reglament sobre el repartiment de costos en instal·lacions tèrmiques aprovat per l’executiu el juliol del 2020, mentre que l’acord marc parteix del desplegament de la Litecc, la llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic.

Comentaris

Trending