Desenes de joves, de totes les edats, menys de les que es podia esperar a primera hora de la tarda degut a la calorada que feia al recinte lúdic escaldenc, han pres part en les diferents activitats que s’han organitzat. Des de monòlegs a classes de ‘skate’, partits de 3x3, tallers diversos o algunes entitats amb lligams juvenils promocionant-se al Prat del Roure. De tot una mica i la lectura de l’esmentat manifest amb la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarès, i el conseller escaldenc de Joventut, Joao Lima, entre els oients.
Servera, com a portaveu dels joves d’Andorra, ha deixat clar que “ser jove és una realitat present” i ha recordat que “la joventut és un dels col·lectius més afectats per la pandèmia, precisament, per la condició de ser jove”. El membre del Fòrum de la Joventut ha demanat recursos i valentia política per tirar endavant moltes iniciatives i ja en declaracions als mitjans de comunicació ha admès que les institucions “ens obren la porta” i el Fòrum “és un molt bon enllaç amb el Consell General i amb el Govern”. Que hi hagi la porta oberta de les institucions està bé, “i que segueixi així, però en volem més”, ha dit el membre del Fòrum.

Servera ha posat de relleu conceptes com sostenibilitat, per parlar de la feina que fan Fridays for Future o Contracorrent, diversitat, per referir-se a col·lectius com Stop Violències o solidaritat i lluita en pro dels refugiats, en una al·lusió a Obrim-los, Obrim-les. Totes aquestes entitats formen part d’un Fòrum Nacional de la Joventut que permet donar “respostes col·lectives” a unes necessitats globals i alhora concretes dels joves, que volen “alçar la veu” per denunciar la “precarietat o la temporalitat laboral” o el difícil accés a l’habitatge.
El portaveu del Fòrum Nacional de la Joventut ha ressaltat que als joves cal anar-los a cercar des del món institucional i “no esperar que vinguin”, perquè estan “al carrer, al bar prenent alguna cosa o fent esport al gimnàs”. D’aquí que Servera ha reivindicat establir plataformes de format digital per promoure la participació. Eines més interactives. O professionals com els educadors de carrer que contribueixin a palpar les necessitats juvenils i a mirar de convertir-les en realitat.
Reacció institucional
Tant Lima, expresident del Fòrum de la Joventut, justament, com Pallarès, s’han mostrat satisfets de la realització de la celebració, que a nivell mundial es fa aquest dijous. El conseller escaldenc ha destacat el volum d’actes que s’emmarcaven en la celebració i que “hi hagi joventut” que continuï amb l’ànim reivindicatiu. La ministra ha ressaltat que el manifest llegit públicament “va en la línia del que ja hem començat a parlar amb ells”, alhora que ha recordat que el Consell General ja va aprovar un seguit de propostes d’acord que obliguen el Govern a treballar en diferents aspectes que entronquen amb les reivindicacions juvenils.
Judith Pallarès ha celebrat la “voluntat de formar part d’aquest present” i ha assegurat que l’administració “està molt oberta a aquest treball per mirar de millorar les estructures” que engloben el col·lectiu jove. La titular d’Afers Socials Socials i Joventut ha reconegut que l’habitatge, també esmentat per Oriol Servera igual com la salut mental, “és un problema de tots” i per això mateix “és una de les qüestions que hem de tractar amb ells”.

Una de les actuacions de la jornada.

La ministra Judith Pallarès i el conseller comunal Joao Lima comentant la jugada.

Un infant en un dels jocs.

Joves aprenents d''skaters'.

Activitats manuals.

Comentaris