L’Institut Andorrà de les Dones demana sistemes “ben armats” de conciliació laboral i familiar

La presidenta, Montse Ronchera, ha posat en relleu la bretxa salarial i també que les dones dediquen 34 hores setmanals de mitjana a tenir cura dels seus fills, mentre que els homes només ho fan unes 27

Comentaris

Montse Ronchera durant la seva ponència
Montse Ronchera durant la seva ponència

La presidenta de l’Institut Andorrà de les Dones, Montse Ronchera, ha centrat la seva ponència a la 36a Jornada d’Andorra a la Universitat Catalana d’Estiu en els contrastos des de la perspectiva de gènere. La bretxa salarial és una de les qüestions que ha fet més èmfasi que el salari mitjà de les dones representa el 77,7% del que cobren els homes i són les que més hores dediquen a la cura dels fills, fet que segons apunta “es tracta d’un gap que llastra les dones tant en la seva projecció professional com en el seu benestar emocional i físic.

Les dones dediquen 34,5 hores setmanals de mitjana a tenir cura dels fills, mentre els homes només ho fan en 26,8. Segons Ronchera, això genera “una bretxa, que llastra les dones tant en la seva projecció professional com en el seu benestar emocional i físic. Òbviament, un país amb una taxa d’activitat molt alta com és el nostre hauria de tenir molt ben armats diferents sistemes de conciliació laboral-familiar, però la realitat no és aquesta”.

La bretxa salarial també ha estat protagonista de la seva al·locució a Prada de Conflent. Ha posat en relleu que el salari mitjà de les dones representa el 77,7% del que cobren els homes. Les dones cobren menys en tots els sectors d’activitat, excepte en el cas de les persones que treballen en organismes extraterritorials, és a dir, en activitats en missions consulars i diplomàtiques, així com en activitats realitzades en organismes internacionals.

El sector financer és on es troba la diferència més important de salaris on el salari mitjà femení és el 53,2% del masculí

El sector financer és on es troba la diferència més important de salaris on el salari mitjà femení és el 53,2% del masculí. Exposa que “segurament hi ajuda que la majoria del personal directiu del sector, amb salaris més elevats, són homes” . Ha precisat que “com menys qualificada és la feina menys bretxa salarial existeix entre dones i homes. En aquest sentit, si es mira el nivell de responsabilitat o el tipus d’ocupació segons el gènere, es pot veure com hi ha molts més homes en càrrecs directius (13,4%, per un 5,7% de dones); en canvi, les dones predominen en les feines no qualificades, on són un 14,5% per un 5% d’homes.

PENSIONS MÉS ELEVADES PER ALS HOMES

En el nombre d’ajuts de pensió de solidaritat per a la gent gran també es pot veure la diferència perquè els que reben les dones doblen els dels homes. Això, segons la presidenta de l’Institut Andorrà de les Dones “podria anar relacionat amb la bretxa existent en les pensions de jubilació: mentre que un home cobra de mitjana uns 765 euros al mes, les dones en cobren uns 510, és a dir un 33,3% menys. No ens ha d’estranyar que, a les enquestes de percepció econòmica, un 53% de les dones jubilades manifestin arribar amb dificultats a finals de mes”.

Montse Ronchera també ha parlat de diferències en l’àmbit educatiu, de salut i també s’ha referit a la violència envers les dones. En aquest sentit, ha remarcat importància de fixar uns objectius i unes polítiques públiques molt clares en l’àmbit de la perspectiva de gènere. “No n’hi ha prou amb prestar atenció a les necessitats específiques de les dones, cal modificar les estructures socials, els mecanismes, les regles, les pràctiques i els valors que reprodueixen la desigualtat”, ha exposat. Per aquest motiu, diu que és rellevant determinar que els projectes legislatius estiguin fets des d’aquest vessant.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending