Inaugurat un espai de record pel dol perinatal

Els nadons nonats ja tenen una placa commemorativa i una escultura d’homenatge al cementiri de Fontaneda, a Sant Julià de Lòria

Comentaris

Sílvia Palau, Liliana Cascais, Maria Servat, Mireia Codina i Josep Majoral posen estels de plàstic al monument.
Sílvia Palau, Liliana Cascais, Maria Servat, Mireia Codina i Josep Majoral posen estels de plàstic al monument. BRU NOYA

“Petits peus que no corren són ales que volen. El nostre record aquí, la llum de l’amor infinit”, és la llegenda de la placa que aquest divendres s’ha inaugurat al cementiri de Fontaneda de Sant Julià de Lòria en honor als nadons nonats i que va acompanyat  d'escultura. L’autora de la cita és l'infermera del Centre d'Atenció Primària de la parròquia laurediana Liliana Cacais que va patir la mort d'un infant abans de néixer.

L'escultura instal·lada a la fase 1 del cementiri disposa de braços i argolles per a poder penjar estels i té una vista privilegiada sobre la muntanya. Ha estat una iniciativa del comú a petició de l'Associació Petits Estels d'Andorra que presideix la seva fundadora, la psicòloga Sílvia Palau. Segons les estadístiques, una de quatre dones embarassades perd un nadó durant l’estat de gestació. Per això, Palau ha explicat que “estem parlant d’un dol invisible per a la societat en general, i que afecta des de molts punts de vista als que el pateixen i que és una cosa molt freqüent com és el dol perinatal”. Creu que s'hauria d'incloure a la cartera de serveis de la CASS.

86 STILL MARES BUIDES COM

Relacionat

Mares buides

L'objectiu de l'associació "és donar veu a aquestes famílies i sensibilitzar la societat al mateix temps que fer un espai de contenció, de validació de les emocions". L'espai inaugurat aquest divendres és pioner a Andorra i permetrà, en paraules de Palau, que "les famílies puguin apropar-se i entendre que no deixen de ser pares per molt que el seu nen no hi sigui. Això és important per a la societat. Hem de trencar l'estigma del dol perinatal. Hem de començar a obrir els ulls i a acollir el dolor que pateixen aquestes famílies".

En aquestes circumstàncies, "els pares  es veuen molt perduts en general i son objecte de molts judicis paral·lels, tipus no us preocupeu, sou joves i en podeu tenir un altre”. Palau creu que un espai de record "ajuda a fer tangible el dolor i això ajuda molt en la teràpia".

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral ha destacat durant el seu discurs que “donem compliment a una demanda que no suposa la inauguració d’una obra d’art sense més, sinó que suposa també un espai de reflexió i alleujament per a totes aquelles famílies que han hagut de passar per un tràngol tan amarg”.

Una dona embarassada

Relacionat

De la negació a la tristesa, les fases del dol perinatal

Comentaris (3)

Trending