Horari límit als bars i restaurants per evitar que “es converteixin en locals d’oci nocturn”

Els establiments hauran de tancar a la una de la matinada, segons indica el decret que posa un final “parcial” a l’emergència sanitària i que també anul·la altres mesures com el pagament de la part patronal de la cotització a la CASS

Un instant de la roda de premsa en què Xavier Espot ha desgranat el decret.
Un instant de la roda de premsa en què Xavier Espot ha desgranat el decret. SFGA

El Govern ha declarat de forma parcial la fi de l’emergència sanitària provocada pel coronavirus, amb un decret que aixeca bona part de les mesures aprovades via llei o decret en els darrers mesos. Des de l’executiu s’ha aprofitat també per introduir algunes novetats de cara a les activitats econòmiques permeses. Entre elles, la més destacada la d’establir una hora límit de tancament a bars i restaurants per evitar que “per la porta del darrere es converteixin en locals d’oci nocturn”, segons ha apuntat Xavier Espot.

El text, publicat aquest dimarts al BOPA, és el fruit, segons el cap de l’executiu, d’una “evolució positiva” de l’epidèmia, que permet aixecar diverses de les accions que, des de l’esclat de l’emergència sanitària, s’han tirat endavant, tant les apuntades a les lleis òmnibus com en els decrets que s’han anat publicant. Alguns d’aquests també es refermen, com ara la normativa sanitària aplicable a bars i restaurants, als quals també s’imposa que no podran romandre oberts més tard de la una de la matinada.

Espot ha explicat que el passat cap de setmana es van detectar establiments en què no es guardaven les distàncies de seguretat i no s'emprava mascareta

Espot ha justificat aquesta mesura tot posant en relleu “la problemàtica” que en alguns establiments es va viure la passada matinada, quan la policia va intervenir i va constatar que en alguns casos no es mantenien les distàncies de seguretat i no s’utilitzava mascareta. “El que no podem permetre és que alguns bars es converteixin per la porta del darrere en locals d’oci nocturn”, ha advertit.

El cap de Govern ha alertat de les experiències viscudes a altres països. “Quan vam decidir no obrir els locals d’oci, ho vam fer amb les directrius i recomanacions de les autoritats sanitàries, que havien pogut constatar que a altres països gairebé tots els rebrots estan condicionats per concentracions de persones que no respecten l’ús de la mascareta o el distanciament social, ha recordat.  

Pel que fa a altres disposicions del decret, aquest deixa ja sense efecte la mesura a la qual es podien acollir les empreses perquè el Govern es fes càrrec de la cotització dels assalariats a la CASS. També marca l’inici de la recuperació progressiva de les quotes de lloguers dels locals comercials als quals l’emergència sanitària hagi obligat a tancar o bé hagin sofert davallades de negoci.

Es permeten les activitats lúdiques, culturals i esportives amb un màxim de 400 persones a l'exterior i de 200 a interiors, amb un límit del 50% de la capacitat del local

El text també permet “l’organització d’activitats lúdiques, culturals i esportives, o de qualsevol altre tipus”. Amb limitacions d’aforament, això sí. A l’interior, amb un màxim de 200 persones o bé el 50% de la capacitat del local. A l’exterior, sempre que no superin els 400 assistents.

A més es tornen a reactivar les licitacions públiques que havien quedat suspeses. El Govern haurà de comunicar quins són els nous terminis màxims per presentar les ofertes.

Una altra mesura que s’aixeca són les limitacions de les visites a pacients ingressats a l’hospital -exceptuant, lògicament, els que estiguin contagiats amb coronavirus- i centres sociosanitaris. Sobre aquests darrers, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha confirmat que aquest dimecres aprovaran el protocol que “està molt ben mesurat i busca la millor qualitat del contacte amb el familiar i alhora la protecció més gran”. Les visites es podran realitzar ja a partir de dijous.

Comentaris (5)

Trending