Govern augmenta en un 41,5% els ajuts a l'habitatge de lloguer 2022

La convocatòria dotada amb més de tres milions d'euros s'obre el pròxim dilluns i es tancarà el 29 d'octubre.

Comentaris

Judith Pallarési Joan Carles Villaverde durant la roda de premsa d'aquest dimarts.
Judith Pallarési Joan Carles Villaverde durant la roda de premsa d'aquest dimarts. Altaveu

El Govern destinarà més de tres milions d'euros (3.129.035) als ajuts a l'habitatge de lloguer. Així s'ha anunciat durant la presentació de la convocatòria 2022 que ha anat a càrrec de Judith Pallarés, ministra d'Afers Socials, Joventut i Igualtat; i Joan Carles Villaverde, director d'Afers Socials i Joventut.  La quatitat augmenta en un 41,5% (2.211.869,22 euros el 2021).

Es podrà sol·licitar des del pròxim dilluns i fins el dia 29 d'octubre. L'ajut s'estableix per una durada de 12 mesos. Aquest any s'han fet 1.400 ajudes --un 31% a famílies monoparentals i un 20% a gent gran--, i la previsió és que la xifra sigui similar durant el 2022. L'ajut es dirigeix a persones o unitats de convivència, La persona ha d'acreditar un període mínim de cinc anys de residència. L'habitatge de lloguer ha de ser el lloc de residència principal de la persona sol·licitant. L'habitatge també ha de disposar del certificat o la cèdula d'habitabilitat.

La persona sol·licitant o la unitat familiar de convivència no ha de disposar d'ingressos superiors a 1,2 vegades el LECS familiar o personal anual. Es mantenen els imports màxims de la renda mensual del lloguer i no serà motiu desfavorable superar la renda  màxima de lloguer mensual establerta a la convocatòria quan aquest sigui l'únic requisit que no es compleix.

L'import de l'ajut, en aquests casos, es calcularà en base a la renda màxima de lloguer publicada. Sobre l’import de l’ajut, la ministra ha recordat que el percentatge de la renda mensual subvencionada depèn del tipus de col·lectiu al qual hi pertanyi el sol·licitant. En concret, l’ajut cobreix l’import del 30% del lloguer en la població general, mentre que la cobertura és d’un 35% en col·lectius com joves, persones grans, famílies monoparentals/nombroses o unitats de convivència amb persones amb discapacitat, dones víctimes de violència de gènere i domèstica. Uns percentatges que no inclouen les despeses en concepte de serveis i subministraments complementaris (aigua, llum, calefacció, pàrquing).

Alhora, i d’acord amb els convenis signats per Afers Socials amb les companyies distribuïdores d’energia elèctrica (FEDA, Sercesa, Nord Andorrà i Mútua
Elèctrica), els beneficiaris de l’ajut a l’habitatge de lloguer poder sol·licitar i obtenir la tarifa elèctrica bonificada, durant el període que la prestació econòmica estigui vigent. Aquesta tarifa eximeix del pagament del terme de potència contractat fins a 8,8 kW i pot representar un estalvi mensual, segons el preu de tarifes aplicables, entre 4,39 euros mensuals i 13,24 euros mensuals.

Villaverde. ha destacat que la població pot adreçar les seves consultes, dubtes o demanar informació relativa als ajuts a l’habitatge de lloguer dirigint-se al ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, a l’Oficina de l’Habitatge o als Serveis Socials ubicats als Centres d’Atenció Primària (CAP) de cada parròquia. Les sol·licituds, degudament formalitzades i acompanyades dels documents estipulats s’han de presentar al Servei de Tràmits del Govern, situat a l’edifici administratiu, carrer Prat de la Creu, 62-64, d’Andorra la Vella, o als serveis de tràmits dels comuns.

 L'executiu és conscient que aquestes ajudes no solucionen massa la qüestió de l'accés a l'habitatge. Segons Pallarés són "una resposta immediata a la realitat que tenim cada més quan paguem el lloguer" mentre es desenvolupen altres mesures a mitjà-llarg termini.

Comentaris (4)

Trending