Els gestors de la Vall del Madriu-Perafita-Claror alerten dels perills de la tora blava

Adverteixen que ja ha florit i que és la planta europea més tòxica ja que té substàncies mortals

Comentaris

La tora blava.
La tora blava. Altaveu

La Vall del Madriu-Perafita-Claror ha advertit a les xarxes socials dels perills de la tora blava que ja ha florit al parc. És considerada la planta més tòxica d’Europa. Això es deu a la presència de dues substàncies potencialment molt tòxiques, l’aconitina i la pseudoaconitina, que produeixen efectes cardiotòxics i neurotòxics. Les parts més tòxiques de la planta són les fulles i l’arrel, tot i que l’alta toxicitat es dona a qualsevol part de la planta, fins i tot quan és seca.

És tan alta la toxicitat que amb només 1mg es podria produir la mort en una persona dèbil o en nens. En adults, dosis d’entre cinc i vuit mg també són mortals i sense massa contemplacions i temps de reacció. Habita entre els 1.500 i 2.500 m i es troba als Pirineus, a la vora dels cursos d’aigua i als boscos.

Els animals, com els cavalls o les vaques no s'hi acosten. La tora té molts noms en català i un de molt comú és 'matallops'. La tora blava s'estén també des de la Vall d'Aran i l'Alta Ribagorça fins a la Cerdanya, el Ripollès, la Garrotxa, el Conflent i el Vallespir. Es troba a la vora dels cursos d'aigua i als boscos.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending