Espot considera “mancat del més mínim fonament” denunciar que a RTVA hi ha ingerències polítiques

En una resposta a Pere López, el cap de Govern assegura que l’executiu “no ha intervingut ni intervindrà mai per tal de modificar els criteris” amb els quals treballen la televisió i la ràdio públiques

Xavier Espot durant la gravació d'un missatge institucional per a la televisió.
Xavier Espot durant la gravació d'un missatge institucional per a la televisió. C. ESTEVE/SFGA

“El Govern que encapçalo no ha intervingut ni intervindrà mai per tal d’intentar modificiar els criteris amb els quals treballen lliurement els professionals de la ràdio i la televisió públiques d’aquest país.” Aquesta és una de les apreciacions que conté la carta enviada pel màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot, al cap de l’oposició i líder socialdemòcrata, Pere López, que havia demanat la destitució del director general d’RTVA, Xavier Mujal, en considerar que facilita ingerències polítiques a les cadenes estatals de ràdio i televisió.

En una missiva firmada el 4 de maig, i en la qual Espot deixa clar que el Govern “no pot ni té cap intenció de cessar l’actual director general d’RTVA”, el mandatari governamental considera “desafortunades i mancades del més mínim fonament” les suposades “ingerències polítiques en la informació i la comunicació a la ràdio i a la televisió públiques” que denunciaven els socialdemòcrates en la carta prèviament enviada a Espot. El màxim responsable de l’executiu ve a dir a Pere López que si el que pretén és una destitució per tal que la programació dels canals públics canviï i, de retruc, donin més visibilitat al PS o sigui “més favorable als seus interessos polítics” ho té clar.

El director general d'RTVA, Xavier Mujal, en la presentació d'un dels projectes que ha fet enutjar el PS.

Relacionat

El PS demana la destitució del director general de la ràdio i la televisió públiques

Espot deixa clar que no destituirà ningú ni promourà cap canvi. I no ho farà, diu, perquè hi ha una normativa que regula des de les causes taxades per les quals es pot fer fora el director general de la tele i la ràdio públiques i, alhora, els principis generals en què els serveis públics de radiodifusió i televisió s’han de subjectar, estan sotmeses al control parlamentari i, per tant, “al Consell General, institució de la qual forma part”.

El mandatari governamental deixa clar que el Govern “no pot ni té cap intenció de cessar l’actual director general d’RTVA”

El cap de Govern repassa quins són els motius taxats pels quals es podria arribar a destituir un director general d’RTVA i conclou que “tal com ha establert la jurisprudència dels nostres tribunals la previsió d’unes causes concretes i limitades de cessament s’oposa a la possibilitat d’una destitució lliure. La vostra carta no menciona cap de les circumstàncies legalment previstes per a la destitució del director general”. I, finalment, i abans de confirmar Mujal en el càrrec i d’explicar a Pere López una relació de les aparicions del PS -que hauria detectat el malestar intern que es viu actualment a RTVA- en la programació de les cadenes estatals, defensa el documental ‘Gov 40: la modernització d’un país’.

Sobre aquest treball televisiu, exposa Espot que és una narració merament històrica en la qual, cita, hi apareixen l’ex-cap de Govern Jaume Bartumeu i l’ex-cap de gabinet Marian Sanchiz, de l’etapa socialdemòcrata. Deixa clar el mandatari governamental que l’executiu “no va decidir ni l’estructura del documental, ni el seu format, ni tampoc en va fer un visionat anterior per demanar-ne modificacions”. Però és que segons la carta, tampoc el director general d’RTVA “ha decidit res en relació amb la producció del treball més enllà d’estar-ne informat”.

Mujal entrant amb Jordi Gallardo en la sala de premsa de Govern abans d'un acte amb mitjans.

Relacionat

Xavier Mujal afirma que Govern ha desestimat el seu cessament: “jo continuo al càrrec”

Tot demanant a López que si vol que li demostri el contrari, també se li recorda que des de la direcció general d’RTVA “se m’ha comunicat que la redacció sempre prioritza les rodes de premsa o actes del Partit Socialdemòcrata, per davant de qualsevol altre acte que hi hagi per, efectivament, no faltar al respecte del pluralisme polític i social, a la igualtat i a la neutralitat informativa que ha d’imperar en els mitjans públics”.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending