Entra en vigor l’horari d’hivern

La propera matinada caldrà endarrerir els rellotges per adaptar-los a la llum solar i, suposadament, estalviar energia: a les tres tornaran a ser les dues

El canvi d'horari s'haurà de continuar.
El canvi d'horari s'haurà de continuar.

Aquest cap de setmana és el darrer d’octubre. I això vol dir que la propera matinada, de dissabte a diumenge, toca canviar l’horari. Es passa del d’estiu al d’hivern. Per tant, caldrà endarrerir una hora els rellotges. Una mesura que fa temps que genera controvèrsia, tot i que, per ara, malgrat tots els debats, es manté.

Andorra també adopta una mesura que s’impulsa des de la Unió Europea. Oficialment, ha de permetre adaptar l’hora real a la llum del sol i, per tant, permetre un estalvi d’energia. Cosa gens menor, tot s’ha de dir, tenint en compte l’actual crisi en aquest àmbit. Aquesta és l’explicació oficial, però els darrers temps cada cop són més els experts que ho posen en dubte i que, a més, alerten de les conseqüències negatives que pot comportar en part de la població.

A Andorra, això suposa que la propera matinada, quan siguin les tres de la nit, les manetes dels rellotges (si és que no són digitals) hauran d’anar cap enrere. Fins a les dues. Per tant, es podrà dormir una hora més. Ara bé, a canvi, les tardes seran molt més curtes perquè el sol sortirà més aviat però també marxarà abans, més enllà de l’escurçament dels dies lògic a l’hivern.

Fa anys, però, que aquesta mesura està en el focus del debat públic. De fet, la mateixa Comissió Europea avalua si cal posar fi a aquesta mesura. De retruc, hi hauria una segona decisió a prendre: si es deixa de fer el canvi, quin horari es manté: el d’hivern o el d’estiu? Les diferències sobre la qüestió han fet que, fins ara no hagi prosperat la proposta del govern de l’organisme comunitari per abolir-la. I, per tant, novament caldrà tocar el rellotge.

Etiquetes

Comentaris

Trending