Enrenou per una exposició a Sant Julià de Lòria sobre l’Església de la Unificació

Hi ha queixes de lauredians en considerar que la mostra fa apologia de la secta moon, mentre que els seus membres afirmen que és un moviment que treballa per la pau mundial i la unió de les religions

Comentaris

Una imatge de l'exposició del Centre Cultural i de Congressos Lauredià.
Una imatge de l'exposició del Centre Cultural i de Congressos Lauredià. B.N.

La inauguració d'una exposició sobre l'Església de la Unificació al vestíbul del Centre Cultural i de Congressos Lauredià no han estat exempta de polèmica ja que diversos ciutadans s'han queixat en considerar que la mostra fa apologia de la secta moon. Els seus membres -n'hi ha una vintena a Andorra-, consideren, però, que és un moviment que treballa per la pau mundial. L'exposició s'ha pogut veure també a la Llacuna, a Andorra la Vella i a Ordino. El seu promotor, Lluís Babi està obert a donar explicacions als que no estiguin d'acord amb el contingut de la mostra.

L'exposició, promoguda per l'ordinenc Lluís Babi, mostra per mitjà de diversos panells i un audiovisual, les diverses organitzacions, religioses o no, creades l'enginyer nord-coreà Yong Myong Moon, qui va canviar el seu nom a Sun-Myung Moon. La seva inauguració ha estat acompanyada de queixes per part d'alguns residents a la parròquia laurediana que s'han acostat al vestíbul del Centre Cultural més per comprovar que hi havia l'exposició que per visitar-la. L'opinió majoritària és que no és una mostra adequada per un espai públic i entre ells es repeteix sovint la paraula secta. Sustenten la seva opinió amb arguments com les cerimònies de matrimoni massives, seguides d'una separació de quaranta dies de 'purificació', o que part dels ingressos dels membres els destinen a la lluita contra el comunisme, i que alguns dels seus membres i empreses estan militaritzats.

El cert és que el seu fundador, Sun-Myung Moon es reivindicava el 'pare autèntic' i assegurava actuar per mandat diví. Des de Corea, a la que considerava una 'terra sagrada', el reverend, mort l'any 2012, va expandir el seu moviment amb un discurs neocristià i creences com l'arribada d'un segon messies, la comunicació amb difunts o la predestinació divina de tot individu. De fet, Moon assegurava que el mateix Jesucrist li havia demanat que completés la tasca evangelitzadora que no havia pogut completar al ser crucificat.

El moviment també va obtenir molta publicitat internacional el 2001 arran de la batalla mediàtica que va mantenir amb el Vaticà pel cas del bisbe africà Emmanuel Milingo, que es va casar pel ritual Moon. Milingo, que ja havia tingut problemes amb la jerarquia catòlica per les seves activitats com a exorcista, guaridor i cantant, va ser amenaçat amb l'excomunió i finalment va mostrar el seu penediment davant l'aleshores Papa Joan Pau II. Sun-Myung Moon també va crear un imperi empresarial amb interessos en nombrosos sectors, des de l'hosteleria fins a la indústria agrícola o l'automobilística

Afirmava que no volia un moviment religiós, sinó la unificació de les esglésies i mantenia la teoria de les tres vides: una líquida de nou mesos al ventre matern, una segona que dura entre 80 i 90 anys gràcies a l’aire, i una tercera per l’eternitat i que serà fruit de l’amor. Ara mateix, però, sembla aquests missatges tenen poques possibilitats d'arrelar a Sant Julià de Lòria.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending