Els dos reptes que deixa el darrer accident mortal: transport per a treballadors i cementiri laic

L’home de 40 anys que va morir la matinada de diumenge després de perdre el control de la seva moto enmig d’una intensa pluja i caure al riu tornava de treballar i el fèretre amb les seves despulles haurà de ser traslladat al Marroc perquè a Andorra no se’l pot enterrar seguint la seva confessió religiosa

El transport públic s'hauria d'adaptar més a les necessitats dels treballadors, especialment a la nit.
El transport públic s'hauria d'adaptar més a les necessitats dels treballadors, especialment a la nit. arxiu

El darrer accident de trànsit mortal, més enllà de suposar la defunció d’un jove apreciat i causar un dolor irreparable en una família i un grup d’amics i companys de feina que el tenien en gran estima i el consideraven una gran persona, posa sobre la taula, almenys, dos grans debats. Dos debats que no són nous però que ara retornen: la necessitat de posar línies de transport adaptades als horaris dels treballadors del país -especialment els del sector serveis i hostaleria- i la possibilitat de construir o adaptar un espai laic d’enterrament. 

El malaurat motorista, que va perdre el control del vehicles de dues rodes a l’accés cap a l’avinguda Fiter i Rossell procedent de la CG-3 just sota el viaducte que condueix també cap al túnel de Pont Pla i va acabar saltant al riu, tornava de treballar quan va accidentar-se. Baixava des de Sispony cap a Santa Coloma en moto sota una intensa pluja. Passaven uns vint minuts de la mitjanit quan es va alertar del sinistre. Estava empleat en el sector de l’hostaleria i en l’hotel on treballava hi ha una forta commoció per la situació.

Quan va sortir del lloc de treball, no pas massa abans de l’accident, es trobava en perfecte estat. El retorn a casa, que havia de ser una bona cosa, va acabar sent fatal. S’acabaria veient el seu cos surant al Valira a l’altura de la plaça dels Dos Valires, a Escaldes, i se’l va poder acabar recuperant, passades les 3 de la matinada en l’hora actual -aquell nit es va avançar una hora el rellotge i va semblar que tot hagués durat més del que va ser- a l’altura del pontet que hi ha entre el Lycée i l’Estadi Comunal.

Han aparegut veus demanant un servei de bus nocturn que tingui en compte els horaris que fan molts empleats del sector serveis i hostaleria del país. S’haurien d’establir trajectes, asseguren les fonts, estudiant el flux més habitual de treballadors

La situació va ser dramàtica. En molts àmbits s’ha posat de relleu que el fet que hagués hagut de circular amb moto sota un xàfec de considerable intensitat el va fer exposar en excés. Fins a perdre la vida. Així, han aparegut veus demanant un servei de bus nocturn que tingui en compte els horaris que fan molts empleats del sector serveis i hostaleria del país. S’haurien d’establir trajectes, asseguren les fonts, estudiant el flux més habitual de treballadors

Mirant quines destinacions -si del centre del país cap a les parròquies o a la inversa, o en tots dos sentits- i quines línies caldria entre les 10 i les 12 de la nit o potser una mica més i tot, tenint en compte que hi ha hotels, restaurants, que no pleguen abans de la mitjanit. També es reivindica, de nou, un servei que enllaci Encamp i la Massana a través del túnel dels Dos Valires. Especialment a l’hivern es fa més complicat tot plegat. O dit d’una altra manera, seria més necessari el servei. Per la climatologia i perquè hi ha molta més activitat a parròquies altes.

I un altre debat que es reinicia amb la malaurada mort d’aquest jove que aquest dimarts serà sotmès a les proves forenses per veure si l’accident va ser causat per alguna circumstància prèvia a la pèrdua del control de la moto, és la necessitat de disposar al país d’un cementiri laic que doni resposta a les tradicions de les diferents confessions que conviuen al país. Andorrà de 40 anys i molt ben valorat entre els amics i coneguts, el finat, que va fer d’interventor per Demòcrates en les dues conteses electorals que hi va haver l’any passat, professava la religió musulmana.

Zona on hi hauria hagut l'accident i el malaurat motorista hauria saltat al riu.

Relacionat

Mor en perdre el control de la moto i caure al riu

Si no hi ha canvis, una vegada s’hagin fet els tràmits burocràtics corresponents, el fèretre amb les despulles del malaurat treballador de l’hostaleria serà traslladat al Marroc, d’on és originària la família, per ser sepultat seguint les directrius musulmanes. A Andorra no hi ha cap espai on es pugui donar sepultura ni a musulmans, ni a jueus, ni als seguidors d’altres confessions religioses que no sigui la cristiana. I ara tornarà a aparèixer el debat sobre la necessitat d’un cementiri laic.

A Andorra no hi ha cap espai on es pugui donar sepultura ni a musulmans, ni a jueus, ni als seguidors d’altres confessions religioses que no sigui la cristiana

De fet, Demòcrates ho portava al programa electoral i un dels seus consellers generals, Salomó Benchluch, n’és un dels més ferms defensors. Ho era, almenys, des del Grup de diàleg interreligiós. És una qüestió molt sensible en un país amb una forta ascendència catòlica. No en va, un dels dos components de la prefectura d’Estat és bisbe (arquebisbe en l’actualitat) de l’Església catòlica. Però Demòcrates hi estava molt a sobre i, de fet, pensava en un terreny governamental just al costat del cementiri de la Plana, a Escaldes, per impulsar el projecte.

La voluntat continuaria damunt la taula, però a tocar d’un calaix, segons les fonts consultades. I si Govern no mou fitxa, en principi aquesta, segons que ha pogut comprova l’Altaveu, no és pas una preocupació del comú, que no té ni en els seus temes de treball diari ni menys encara entre les seves prioritats ni a curt ni a mitjà (i potser ni a llarg) termini la qüestió de l’espai laic per a rebre sepultura. Els fets malaurats, però, molt sovint fan moure -i remoure- circumstàncies i debats pendents. 

Comentaris (11)

Trending