El ‘debat islàmic’ es trasllada ara als menús escolars

La cantina de Lycée fa temps que ofereix una alternativa d’àpat de base vegetal i ara hi ha famílies de confessió musulmana que haurien demanat a l’Associació de pares de l’Escola andorrana que faci el mateix pas

L'AMPAEA és la responsable del menjador escolar.
L'AMPAEA és la responsable del menjador escolar. ARXIU

L’afer de la menor que pretén acudir al Lycée amb vel i que no va a classe des de fa dies en senyal de protesta pel que considera una discriminació no serà l’únic debat amb la confessió musulmana com a rerefons. Algunes famílies que practiquen aquesta religió han demanat a l’Associació de mares i pares de l’Escola andorrana (AMPAEA), en tan què responsable del menjador escolar, la possibilitat d’instaurar un menú especial que eviti el porc entre els seus ingredients.

El vel no és ara per ara problema a l’Escola andorrana, encara que no hi ha cap reglament intern, aparentment, que l’impedeixi. En el cas del Lycée, aquest protocol hi és de manera molt clara i és al que s’agafa tant la direcció del centre com la delegació de l’ensenyament francès per assegurar que la família que reclama que la seva filla pugui vestir vel ja s’havia al que s’atenia. Que la nena (i el seu germà, que tampoc acudeix a classe) és benvinguda. Però respectant les normes, que el Govern també ha avalat.

La direcció general del sistema andorrà d’educació ha insinuat que estaria bé que el col·lectiu encarregat d’organitzar el menjador escolar valorés la possibilitat d’instaurar el segon menú

Els pares del Lycée no han detectat, en gran majoria, res d’anormal per la polèmica del vel. Dins el centre almenys. Tot plegat és massa recent, just acaba d’iniciar-se el curs. Al Lycée, en canvi, la cantina fa temps que funciona amb una doble oferta de menú. L’àpat tradicional, per dir-ho així, i un segon amb base vegetariana que cobreix un ampli espectre. No està pensat només per a menors musulmans. També per a infants amb celiaquia o, especialment, que siguin vegetarians.

Aquesta oferta de segon menú, d’àpat alternatiu, és el que asseguren fonts de l’Escola andorrana que algunes famílies de confessió musulmana han sol·licitat a l’associació de pares. De fet, segons les fonts consultades, també la direcció general del sistema andorrà d’educació ha insinuat que estaria bé que el col·lectiu encarregat d’organitzar el menjador escolar valorés la possibilitat d’instaurar el segon menú. Sobre el paper, la implícita petició no té res a veure amb el ‘debat islàmic’.

Al Lycée, hi ha les dues possibilitats de menú. L’oferta doble. I els pares han de seleccionar l’opció preferida. I aquesta es manté amb posterioritat durant tot el curs. Només una situació imprevista i justificada pot fer alterar el rumb triat a l’inici de curs. Per ara, l’AMPAEA no té cap decisió presa. De fet, ni tan sols ha obert un debat formal. Però es preveu que la situació es posi damunt la taula i si hi ha una demanda notable, és molt probable que l’opció del segon menú s’acabi instaurant.La família de la menor del vel no afluixa per ara

Per molts contactes que hi ha, i molts intents d’arribar a una entesa, la família de la menor que des d’aquest estiu, amb 11 anys, vesteix vel i que pretén anar a classe de la mateixa manera, no afluixa. La situació d’absentisme continua. La família de la nena, especialment la mare, que almenys és qui acudeix a les reunions i la que s’està mobilitzant, ha acudit fins i tot a les consultes que els advocats ofereixen de forma gratuïta. Se li hauria explicat que en el cas que l’ocupa, no té res a fer perquè la normativa no està del seu costat. No obstant, la pugna familiar continua. La dona considera que la seva filla ha estat maltractada pels educadors i responsables del Lycée. 

Etiquetes

Comentaris (42)

Trending