Cribratge massiu a la Seu d’Urgell per detectar portadors asimptomàtics de Covid-19

Ara per ara hi ha 73 casos actius i, malgrat que quatre es troben hospitalitzats, no hi ha cap a la unitat de cures intensives

Comentaris

Hospital de la Seu d'Urgell.
Hospital de la Seu d'Urgell. Altaveu

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya realitzarà aquesta setmana un cribratge massiu a la Seu D’Urgell amb l’objectiu de detectar possibles portadors asimptomàtics de coronavirus i de disminuir les xifres de contagis actuals al municipi. Ara mateix hi ha 73 casos actius, dels quals quatre es troben ingressats a la Fundació Sant Hospital.

Així ho ha explicat aquest matí en roda de premsa l’alcalde, Jordi Fàbrega i la directora adjunta del Servei d’Atenció Primària (SAP) Lleida-Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS), Meritxell Feixes. A la Seu d’Urgell els darrers deu dies s’han incrementat de manera significativa el nombre de contagis, la majoria d’ells lligats a activitat social amb trobades o àpats a locals de restauració i domicilis particulars. Ara mateix, hi ha 69 persones contagiades i aïllades al domicili i 4 pacients ingressats a la Fundació Sant Hospital, cap d’ells a la unitat de cures intensives (UCI).

El cribratge voluntari se centrarà, especialment, en els treballadors de la restauració als que no s’hagi realitzat una PCR els dies previs i en tota la població d’edats compreses entre els 16 i els 50 anys.

Durant el cap de setmana s’han realitzat 234 proves PCR i 36 han estat positives, és a dir, un 15% de les mostres recollides, un percentatge que es considera “massa alt”. Actualment, l’índex de brot és de 729 (la setmana passada es va arribar a un màxim de 839) i la taxa de transmissió dels darrers set dies és de 1’76 (el màxim ha estat 3’82).

El cribratge voluntari se centrarà, especialment, en els treballadors de la restauració als que no s’hagi realitzat una PCR els dies previs i en tota la població d’edats compreses entre els 16 i els 50 anys, donat que és en aquesta franja d’edat on es detecten la majoria dels positius. La recollida de mostres serà els propers dimecres, dijous i divendres a la Sala Polivalent del Centre Cívic de la capital de l’alt Urgell, des de les 10:00 a les 14:00 hores i des de les 16:00 a les 19:00 del vespre i es realitzarà amb personal del CAP de la Seu d’Urgell, reforçat per altres professionals d’altres CAPs del Pirineu i personal de la Fundació Sant Hospital. Les mostres es processaran a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

El dimecres es cribrarà als treballadors de la restauració del municipi, el dijous a la població que tingui entre els 16 i els 35 anys i el divendres als ciutadans entre els 35 i els 50 anys.

Concretament, el dimecres es cribrarà als treballadors de la restauració del municipi, el dijous a la població que tingui entre els 16 i els 35 anys i el divendres als ciutadans entre els 35 i els 50 anys. Des de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Departament de Salut, es demana que sobretot es realitzin la prova totes aquelles persones -dels col·lectius esmentats- que hagin estat en contacte amb gent o grups de gent sense respectar la distància de seguretat o sense dur la mascareta, ja que són els més susceptibles de ser-ne portadors asimptomàtics. I per facilitar els tràmits, caldria que portessin el DNI i la targeta sanitària.

Durant aquests dies es pretén realitzar entre 300 i 500 proves diàries, amb el que es podria arribar a testar al voltant d’un 10% de la població de la Seu d’Urgell en la darrera setmana. Totes aquelles persones que presenten simptomatologia o hagin estat amb contacte de pacients positius no han d’acudir al cribratge massiu, sinó que seran programats des de l’atenció primària i els ‘Gestors Covid’ en un circuit paral·lel.

L’alcalde del municipi ha destacat la importància de detectar els portadors asimptomàtics perquè són els que poden mantenir el nivells de contagis elevants a la ciutat.

L’alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega ha demanat la col·laboració de la ciutadania tant per la realització de les proves PCR com pel compliment de les mesures per disminuir els contagis: “és molt important detectar els portadors asimptomàtics perquè són aquests els que, sense saber-ho, poden mantenir aquests nivells de contagis elevats a la ciutat. Per això, demanem a tothom que estigui en els col·lectius mencionats que acudeixi a realitzar-se la prova”. “Tanmateix, cal que no oblidem que, per controlar la situació, és imprescindible reduir els nostres contactes socials i realitzar-los mantenint la distància de seguretat de dos metres i amb mascareta, alhora que cal mantenir les mans desinfectades de manera constant amb el gel hidroalcohòlic” ha afegit Fàbrega.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending