Un camí turístic unirà el plató de Beille, a l’Arieja, amb la Vall d’Incles

Tindrà un recorregut de 30 km, passarà pels refugis de Rhule i Juclar i, uns cartells recordaran la història de la transhumància i els camins de la Llibertat

Comentaris

El camí unirà el plató de Beille -a la fotografia- amb la Vall d'Incles.
El camí unirà el plató de Beille -a la fotografia- amb la Vall d'Incles. ARXIU

Un camí turístic unirà el platò de Beille, a l’Arieja, amb la Vall d’Incles amb un recorregut de 30 km. Passarà pels refugis de Rhule i Juclar i, uns cartells recordaran la història de la transhumància i els camins de la Llibertat tot posant de relleu els paisatges. L'objectiu és que la transhumància pugui ser reconeguda patrimoni cultural immaterial de la Unesco.

Aquest projecte que es vol dur a terme en un curt termini servirà per preparar-ne altres de més abast en el marc de la cooperació transfronterera entre Occitània i Andorra, que es va sumar al dossier de la transhumància el passat mes d’abril. El projecte té la voluntat de crear sinergies amb els territoris que conformen aquesta candidatura, posant en valor el paisatge de muntanya i la seva biodiversitat, el patrimoni cultural i la gastronomia.

La transhumància ja va ser reconeguda per la Unesco amb aquest distintiu l’any 2019 a proposta d’Àustria, Grècia i Itàlia, i ara amb aquesta candidatura s’hi volen afegir set països –Andorra, Albània, Croàcia, Espanya, França, Luxemburg i Romania– que comparteixen la voluntat de salvaguarda aquesta pràctica. 

Més endavant, no es descarta recuperar un altre sender que és d’Acs i l’Ospitalet.  Els excursionistes podran dormir en refugis. Els altres dos camins que s’estudien són el de la Vall de Vic-de-Soç -més curt però més difícil que el d'Acs- o el de les Cabanes, pujant per la Vall d’Aston, i el port de Fontargent, és a dir, el vell camí del ferro i del contraban. El departament de Patrimoni Cultural ha coordinat els treballs tècnics per a l’elaboració de les parts del dossier de candidatura amb la col·laboració del departament d’Agricultura del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, així com de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA), i el suport del ministeri d’Exteriors.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending