El treballador autònom s’equipararà amb l’assalariat

El Govern presenta un projecte de llei que inclou la cotització a la CASS d'acord amb la seva 'renda neta' i no a la facturació com passa actualment, i s'introdueixen nous criteris econòmics per acollir-se als diferents percentatges: 25%, 50%, 62,5% i 75%

Comentaris

Jordi Gallardo i Éric Bartolomé a la roda de premsa d'aquest dijous.
Jordi Gallardo i Éric Bartolomé a la roda de premsa d'aquest dijous. BRU NOYA

Els treballadors autònoms veuran millorades les seves condicions. El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo i el secretari d'Estat d'Economia i Empresa, Éric Bartolomé han presentat aquest dijous el projecte de llei del treballador per compte propi.  L'any 2021 hi havia 7.934 treballadors per compte propi amb una xifra que va en augment els darrers anys. El projecte té la voluntat i la fermesa d'equiparar els drets dels assalariats amb els dels autonòms en l'àmbits de cotització a la CASS i baixes laborals.

Gallardo considera que es respon a unes reivindicacions històriques del col·lectiu i tindrà un cost per al Govern d'uns dos millions d'euros (2,3 en l'escenari més alt). El ministre confia que el text s'aprovi aquesta legislatura i que durant el debat a la comissió legislativa s'hi puguin fer millores, tot i que ha reconegut que s'ha treballat amb molta dedicació i durant un període llarg.  A més, amb la mateixa llei el Govern pretén regular l'anomenada figura del fals autònom, és a dir, els treballadors per compte propi que depenen d'una sola empresa. El ministre ha fixat el topall en aquells treballadors que facturen com a mínim el 80% al mateix client.

El projecte de llei vol consolidar l'acció protectora i la millora de les condicions laborals del col·lectiu en àmbits com la conciliació laboral, i impulsar l'activitat per compte propi com a recurs de la productivitat del país. També es vol equiparar les condicions dels comptes propis amb els assalariats i assegurar la transició empresarial de les unitats de negoci dels comptes propis per no destruir capacitat productiva.

Es regula el treballador per compte propi econòmicament depenent. Són aquelles persones físiques que efectuen una activitat econòmica pel fet de percebre d'aquesta almenys e 80%  dels seus ingressos d'activitat econòmiques i professionals. Entre els requisits hi ha el de no tenir treballadors i executar la seva activitat de manera diferenciada de la dels treballadors del client. Ha de desenvolupar la seva activitat amb autonomia i criteris organitzatius propis, així com percebre una contraprestació econòmica d'acord amb els pactes amb el client. La relació es fa per contracte i la seva inscripció s'ha de dur a terme al Registre de Treball per Compte Propi.

En l'àmbit fiscal es modificarà la Llei de l'IRPF per permetre la deducció de despeses relacionades amb la seva activitat professional. Pel que fa a la seguretat social la CASS assumirà la part empresarial en determinats casos. SI tenen, per exemple, la consideració d'accident de treball a les malalties derivades de l'execució del treball i els accidents 'in itinere'. Es reconeixerà una pensió de jubilació anticipada mantenint l'activitat amb el compliment de determinats requisits.

 

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending