L’Associació de Celíacs compleix 20 anys amb set establiments amb el segell sense gluten

L'acte festiu té també un to reivindicatiu pel cost del menjar, la manca d'ajudes o els establiments amb contaminació encreuada a la cuina

Comentaris

Neus Barrachina, la presidenta de l'Associació de Celíacs durant l'acte commemoratiu d'aquest dissabte.
Neus Barrachina, la presidenta de l'Associació de Celíacs durant l'acte commemoratiu d'aquest dissabte. BRU NOYA

L’Associació de Celíacs d’Andorra ha commemorat aquest dissabte el seu 20è aniversari amb un acte a Andorra la Vella. Tot i el to festiu de la trobada no han faltat les reivindicacions en el discurs inaugural que ha anat a càrrec de la presidenta de l'entitat, Neus Barrachina. Actualment hi ha set establiments amb la distinció 'Andorra sense gluten'.

El primer segell es va atorgar el passar mes d'abril a l’Hotel Roc Meler de Canillo com establiment que ofereix amb garanties àpats per a persones celíaques o sensibles al gluten no celíacs. Un certificat que, a més, serveix a l’establiment hoteler com a reclam turístic per aquest col·lectiu i és que s’estima que almenys un 1% de la població és celíaca i un 5% són sensibles.

En l'obertura de l'acte, Neus Barrachina ha detallat com a fites rellevants assolides destacaria el fet de disposar d’una cuina centralitzada que s’ocupa de preparar els àpats dels nens i nenes celíacs de totes les escoles d’Andorra i, més endavant, l’Associació de Celíacs de Catalunya dona també suport al projecte restauració amb l’objectiu de tenir més restaurants aptes per celíacs al país. Per Barrachina, "“El que es vol des de l’associació és apropar-nos a les persones que pateixen aquesta malaltia. Quan algú és diagnosticat de celiaquia se sol trobar desorientat i necessita que algú ràpidament l’informi del que significa ser celíac, quines accions cal fer i, sobretot, calmar a les famílies quan eldiagnosticat és un nen o una nena petita.".

Durant la seva intervenció ha destacat que sempre hi ha el perill d'anar a un establiment que asseguri complir les normes sobre el gluten però que hi ha hagi contaminació encreuada a la cuina. És el procés mitjançant el qual els microbis o altres substàncies alienes, com els al·lèrgens, es transfereixen de forma no intencional d’un aliment o objecte a un altre aliment, amb efectes perjudicials. Un producte sense gluten amb contaminació creuada també afecta a l’organisme, Cal recordar que una persona amb celiaquia no pot ingerir la més mínima quantitat de gluten.

Les persones celíaques diagnosticades no reben cap mena d’ajuda pública, malgrat que el cost del menjar de la cistella bàsica de la compra pateix un increment de 845,20 euros/any en productes específics sense gluten. Es tracta d’un increment mitjà del cost de la cistella de la compra del 252% per poder mantenir una dieta lliure de gluten, que és fins al moment l’únic tractament possible per a les persones celíaques o amb altres patologies relacionades amb la ingesta del gluten. A més, aquest percentatge diferencial s’incrementa en productes com el pa torrat, el pa ratllat o la farina panificable sense gluten, que poden arribar a ser un 700% més cars que la seva variant amb gluten. Per tant, les persones celíaques s’han de costejar el 100% del seu tractament, que és seguir la dieta sense gluten, ja que si no ho fessin tindrien greus conseqüències a la seva salut.

Etiquetes

Comentaris

Trending