Un antropòleg afirma que la majoria d'elements de la cultura andorrana són prestats

Manuel Delgado fa una polèmica ponència amb el títol 'Una nació, una cultura? Multiculturalisme i cultura nacional en les noves formes de racisme' a la jornada de la SAC

Comentaris

Manuel Delgado durant la seva ponència.
Manuel Delgado durant la seva ponència.

El mediàtic antropòleg Manuel Delgado ha portat la polèmica a la jornada de la Societat Andorrana de Ciència dedicada a la multiculturalitat a Andorra. Delgado ha afirmat que la majoria d'elements de la cultura andorrana són prestats i ha criticat també la cultura catalana. Ha preguntat als assistents a la ponència si algun d'ells estava en condicions d'explicar que és la cultura andorrana.

Delgado és un habitual d'Andorra. La darrera vegada que va oferir una xerrada va ser el novembre de l'any passat en ocasió d'un simposi de focs festius. La traca, però, se l'ha guardat per aquest dissabte a Canillo. La parròquia que ha acollit aquest estiu el relleu de Sant Julià de Lòria, que va ser la protagonista informativament d'aquesta estació del 2019, ha estat testimoni de la ponència d'aquest investigador personal i intransferible.

En una intervenció plena de cites (Tzvetan Todorov, Pierre-André Taguieff, Vázquez Rial i l'Escola de Chicago! que no s'ha de confondre amb els economistes Chicago Boys de Milton Friedman), ha afirmat que "el vell racisme biològic continua essent presenta les nostres societats i servint per l’assetjament de persones racialitzades, és a dir de segregada, menyspreada, àdhuc agredida –també per la policia–pels seus trets fenotípics,com ara elcolor de la seva pell".

Mig enfant terrible (tot i la seva edat), mig provocador és un expert en frases lapidàries. "És freqüent que el racisme cultural o ètnic aparegui a la base del nacionalisme primordialista, és a dir d'aquell nacionalisme que es considera fonamentat en essències immutables i que presumeix l'existència d'un tarannà particular i inconfusible en aquells que són considerats com a inclosos en la nació" o "el racisme cultural és una de les estratègies d'elecció a la majoria de les polítiques europees sobre immigració, cada cop més inclinades a agitar l'espantall del "perill" dels immigrants a partir de la seva "inasimilabilitat" cultural, és a dir sense haver de recórrer als desprestigiats tòpics del racisme clàssic".

Delgado era el convidat estrella i no ha decebut encara que el seu discurs sigui només per iniciats, tot i que un terreny més entenedor ha preguntat que havia de fer per integrar-se a Andorra. Ha dit que podia anar a una oficina. Però amb mascareta i gel hidroalcohòlic a les mans.

 

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending