Animalistes proposen que la recaptació de la taxa de gossos es destini a parcs o esterilitzacions

Malgrat que el primer objectiu seria evitar que s’apliqui el tribut sobre la tinença dels animals, un grup de propietaris i defensors dels cans plantegen accions en cas que els comuns passin a cobrar

Dos gossos jugant.
Dos gossos jugant. ARXIU

Propietaris de gossos i defensors dels animals en general, especialment dels cans, s’estan mobilitzant davant l’anunci que els comuns tenen molt embastat un projecte de taxa sobre la tinença de cans que, d’acabar-se acordant pels cònsols de les set parròquies, es voldria aplicar a partir de l’any que ve. Hi ha almenys un ampli grup d’animalistes que està articulant un conjunt de propostes. Consideren que la recaptació d’una eventual taxa un hauria d’anar destinada a la higiene de vies públiques sinó a d’altres finalitats.

En aquest sentit, fonts consultades properes a un dels grups que s’estan articulant a través de xats i grups de WhatsApp, han explicat que el servei de neteja actualment ja es paga a través d’altres tributs que els comuns ja tenen articulats. D’aquí que plantegin altres opcions, altres destinacions per a la recaptació de la taxa si aquesta finalment s’acaba incorporant al catàleg de tributs comunals, encara que consideren que no serà senzill. Un parc de gossos a cada parròquia o sufragar esterilitzacions.

Una noia passeja un gos.

Relacionat

Pagar per tenir un gos en funció del que pesi (d’adult)

Aquests grups d’animalistes consideren, entre altres, que els diners que s’ingressessin en virtut de l’eventual nou tribut s’haurien de destinar a la construcció d’un parc per a gossos com a mínim per parròquia. També s’hauria de fer una campanya o Agricultura hauria d’assumir una part de la despesa dels xipats, les vacunes o, s’ha dit, de les esterilitzacions dels gossos de tot el país. També defensen una acció contundent contra el maltractament animal i la regulació de cabanes i horts amb animals.

Els propietaris de gossos defensen que caldria que l’administració central promogués alguna acció fins i tot normativa per obligar als propietaris d’immobles a acceptar cans als habitatges

A banda d’això, els animalistes i propietaris de gossos defensen que caldria que l’administració central promogués alguna acció fins i tot normativa per obligar als propietaris d’immobles a acceptar cans als habitatges, encara que fos amb algun amb l’obligació respecte el tenedor dels animals d’haver de contractar algun tipus d’assegurança especial en cas de la causació d’alguns danys.

En tot cas, la decisió final sobre l’impost hauria quedat frenada fins a la reunió de cònsols del mes de novembre després de la demanda feta pels responsables comunals de Sant Julià de Lòria i Escaldes, que reclamen poder acabar d’estudiar més i millor alguns dels paràmetres que haurien d’acompanyar el tribut. Per exemple, els imports a satisfer per part dels propietaris de gossos, que haurien de pagar en funció, fonamentalment, del pes de l’animal. La majoria de comuns són favorables sense dilacions a posar en marxa el tribut.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending