Andorra impulsa una declaració europea per combatre l’explotació i els abusos infantils

El Principat, juntament amb Bèlgica, Luxemburg, Mònaco, San Marino i Eslovènia fan una crida a tots els països del món a adherir-se a la Conveni de Lanzarote promoguda pel Consell d’Europa

El dia 18 se celebra el dia europeu per a la protecció infantil.
El dia 18 se celebra el dia europeu per a la protecció infantil.

Andorra és un dels sis països del Consell d’Europa que han emès una declaració en pro dels drets dels infants i en contra de l’explotació i els abusos sexuals a infants. Juntament amb el Principat, i amb el suport de la resta de països de l’ens europeu, Bèlgica, Luxemburg, Mònaco, San Marino i Eslovènia fan una crida a tots els estats del món a adherir-se a la Conveni de Lanzarote i a treballar per aconseguir que els cercles de confiança dels infants siguin realment segurs.

La declaració es fa en el marc de la setena edició del Dia Europeu de la Protecció de la Infància contra l'Explotació Sexual i l'Abús Sexual, que es commemora el 18 de novembre. En l’esmentada proclama es posa de manifest que la pandèmia ha fet empitjorar la situació amb la qual es troben els infants. “Milions de nens s'han mantingut tancats a les seves cases i, tanmateix, no estaven completament segurs en el seu propi cercle de confiança”, es diu en la declaració, on s’avisa del fet que en moltes ocasions “els més propers (familiars, amics de la família, religiosos, entrenadors esportius, mentors i altres adults que estan en estret contacte amb els nens) els maltracten, en comptes de cuidar-los, educar-los i protegir-los”.

La situació descrita anteriorment esdevé una “experiència traumàtica que es quedarà amb ells tota la vida”. Per tant, “és de la màxima importància que cada nen tingui el seu propi entorn segur: el seu cercle de confiança”. En aquest marc, “un punt de partida important és la conscienciació i reconeixem que molts països ja estan abordant aquest tema, tot i que cal disposar d'una legislació adequada per tenir una prevenció efectiva, així com la formació, el cribratge obligatori i el seguiment de tots els professionals en contacte habitual amb els nens”.

Els promotors de la declaració, que es mostren orgullosos del Conveni de Lanzarote com un dels pocs instruments globals de combat de la violència contra els infants, aixequen la veu per anunciar que s’han “d'implicar més els nens en aquests processos per combatre aquesta xacra amb més eficàcia. També s'ha de reforçar la responsabilitat per millorar la confiança de les nostres societats i, en particular, dels nens en el sistema. Per aconseguir aquest objectiu, proposem donar suport a les activitats del Consell d'Europa en l'àmbit de la protecció dels infants contra la violència sexual en el seu cercle de confiança en tants països com sigui possible”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending