Amnistía Internacional posa Andorra com a exemple dels perills per l’activisme proavortament

El moviment ha remarcat el cas de la presidenta d’Stop Violències com a símbol de què suposa lluitar per aquest dret, tot i que ha afirmat que a Europa “el canvi és inevitable”

La presidenta d'Stop Violències al capdavant de la manifestació.
La presidenta d'Stop Violències al capdavant de la manifestació.

Amnistía Internacional torna a posar sobre la taula el cas de la presidenta d’Stop Violències, Vanessa M. Cortés, com a exemple del perill que suposa l’activisme proavortament en un país en què està penat. El moviment internacional ha afirmat, tot i això, que a Europa “el canvi és inevitable” i que la lluita dels grups a diversos països continua a l’ordre del dia, amb els nombrosos moviments i les reformes aconseguides en els darrers temps, com el referèndum celebrat a San Marino.

“Han fet tot això a pesar de l’estigma, les amenaces, la fustigació i inclús la criminalització que pateixen de forma persistent”, ha exposat Amnistía Internacional en un comunicat en el qual parla sobre tots els moviments portats a terme a diversos països europeus. “Tota reforma positiva sobre l’avortament en el món és una difícil conquesta”, afirmen. De fet, el primer exemple que han utilitzat ha sigut la situació de la presidenta d’Stop Violències, que s’enfronta a càrrecs i a una multa de 30.000 euros “per un treball legítim i fonamental”.

A la mateixa publicació, Cortés afirma que “el que intenten fer amb mi és donar un exemple dissuasiu, silenciar a altres persones que decideixen lluitar per aquest o altres drets humans”. A més, també afirma que a Andorra no es considera a les dones igual que als homes “sinó ciutadanes de segona classe”. Tot i la fustigació que porta temps denunciat a través de les seves aparicions públiques, l’última a la manifestació pel dret de l’avortament, puntualitza que “el nostre mèrit és que no sols no hem fet silenci, sinó que hem continuat amb el nostre treball”.

Així mateix, Amnistía Internacional utilitza l’exemple d’altres països on l’avortament continua estant prohibit, com és el cas de Malta o Polònia. De fet, en aquest últim es va restringir al 2020, una decisió que va portar protestes multitudinàries i que va fer sortir a homes i dones de tot arreu per reclamar el dret a l’avortament. També ha posat llum sobre els casos on s’ha aconseguit recentment, després de molt de treball per part de les agrupacions, que es despenalitzi l’avortament, com Irlanda o el ja nomenat San Marino.

L’associació també ha posat el focus sobre la pandèmia de la Covid-19 que, afirmen, “va exposar encara més la manca d’accés als drets sexuals i reproductius” i que “va posar traves a l’activisme per celebrar reunions i fer campanya en favor a aquest accés”. Però, expliquen que la situació no va frenar als col·lectius, que han aconseguit canvis a tot arreu del món. “Amb cada reforma positiva es crea impuls per a continuar avançant en relació als drets de les dones”.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending