L’alimentació augmenta un 14% en un any

Es confirma l’IPC del 7,4% al gener i la previsió és que els preus segueixen a l’alça però sense desbocar-se

Comentaris

Secció de verdures d'un establiment d'Andorra.
Secció de verdures d'un establiment d'Andorra. ARXIU

La variació anual de l’Índex de Preus de Consum (IPC) del mes de gener és del 7,4% (gener 2022: +3,6%). Quant a la inflació subjacent, se situa al 5,4% en relació amb el mateix mes de l’any anterior. Els productes d'alimentació han augmentat un 14% en un any, a causa de la llet, formatge, ous, peix, llegums i verdures i els de la carn.

La previsió és que els preus segueixen pujant, però menys. El primer motiu és que l'IPC els compara amb els de fa un any. D'aquesta manera quan els propers mesos es faci la comparació amb els del 2022 quan ja estaven molt alts, estadísticament, la diferència no serà tan gran. Però aixo no vol dir que baixin tot i que la sensació serà aquesta.

Ras i curt, és que hauran pujat menys. El segon motiu és que s'ha constatat un abaratiment de moltes ( i importants) matèries primeres com l'energia. Això ha estat faciliitat per un hiven menys fred del que és habitual. El preu del gas natural europeu es va abaratir fins situar-se prop dels nivells del 2021, gràcies a les temperatures més suaus del que es preveia i a l’elevat nivell de reserves de gas a Europa, cosa que dissipa els riscos de racionament enguany.

La problemàtica, però, arriba de la mà de la inflació subjacent -la que computa els aliments o l'energia- que situa segons les dades que ha facilitat aquest dijous el departament d'Estadística de Govern a un 5,4% i també de determinants aliments. En el primer aspecte cal tenir en compte que la inflació subjacent és molt difícil de baixar i s'enquista. Aquest indicador és més precís que el de la inflació general, perquè permet conèixer millor la situació estructural de l'economia d'un país i ajuda a predir l'evolució futura de la inflació perquè en el càlcul no es tenen en compte factors que es consideren transitoris o molt volàtils, com ara els béns energètics i sense elaborar. És l'indicador que tenen en compte les autoritats i els bancs centrals per prendre les decisions de política econòmica i monetària per corregir la inflació.

La carn és un producte que no baixarà de preu a curt termini

L'altre factor afecta diversos aliments com la carn que ho té molt difícil per baixar de preu ràpidament. El motiu és que abans que la carn es comercialitzi, ha de passar durant mesos per un procés de cria, engreix, sacrifici i distribució. I en aquest procés, els ramaders han patit un encariment dels costos de producció, a causa de la guerra entre Rússia i Ucraïna. Més fàcil, teòricament, ho han de tenir productes com ara els cereals que han baixat considerablement la seva cotització internacional.

En aquest panorama incert, la bona notícia en l'IPC de gener és la baixada dels preus del vestit, el calçat i el transport. Pel que fa a l’energia, destaca la caiguda recent del preu del gas i del petroli. A més a més, els mercats de futurs suggereixen que els preus es mantindran en cotes similars durant la resta de l’any. Si aquest escenari es confirma, la taxa d’inflació general s’allunyarà dels elevats registres de l’any passat i, més important encara, la pressió sobre els costos de producció anirà disminuint.

Amb tot, la incertesa continua sent molt elevada, i hi ha múltiples factors que poden modificar el curs de l’economia en els propers mesos, tant de manera negativa com positiva. D’entre tots ells, en sobresurten dos: l’evolució dels preus de l’energia i la resiliència del mercat laboral. La moderació recent dels preus del gas i del petroli podria accelerar el descens de les taxes d’inflació, la qual cosa suposaria un suport important per al consum de les llars.

Documents

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending